Principiul reflectarii si modelarii informationale

Trimis la data: 2014-04-23
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Bogdan_O
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acest principiu ne raspunde la intrebarea: "Ce este psihicul ca fenomen, in ce consta natura lui calitativa?" Aceasta este una din intrebarile cardinale ale psihologiei, care s-au pus dintotdeauna. Raspunsurile la aceasta intrebare au oscilat in timp intre variantele substantialiste si variantele energetiste. In variantele substantialiste, psihicul era identificat cu o substanta sui generis denumita fluid sau homunculus, situata in interiorul individului si conferindu-i atribute functionale specifice. Varianta energetista identifica psihicul cu o forma particulara de energie.
Cea mai pregnanta varianta energetista o reprezinta teoria energiilor specifice ale organelor de simt, elaborata de neurofiziologul german Johannes Muller in a doua jumatate a secolului XIX. Aceasta teorie sustinea ca senzatiile si perceptiile reprezinta forme specifice ale energiilor pe care le contin in ele organele de simt si care sunt activate sub actiunea stimulilor externi.

Considerarea psihicului ca substanta sau energie duce frecvent la eliminarea caracteristicilor lui calitative specifice si la dizolvarea lui fie in structurile substantiale ale creierului, fie in formele energetice biologice si biofizice care au loc in organism.
Principiul reflectarii s-a conturat in a doua jumatate a secolului XIX; prin el se viza gasirea unui alt raspuns, mai adecvat, la intrebarea: "Care este natura ontologica, existentiala a psihicului?"

In prima sa varianta, acest principiu a valorificat principiile si legile fizicii, in special ale opticii, care demonstrau posibilitatea oglindirii unui corp intr-un alt corp sub forma imaginii, datorita raportului de absorbtie, reflexie si refractie a luminii care cade pe suprafata corpului reflectat. Ulterior, acest principiu s-a adecvat la particularitatile functionale ale sistemului nervos central si ale creierului.

In forma lui elaborata, finala, acest principiu sustine ca psihicul, din punct de vedere ontologic (existential), trebuie definit ca o forma particulara de reflectare. Atributele acestei reflectari sunt:
1. Se realizeaza de catre o materie superior organizata si dezvoltata - creierul;2. Are un caracter subiectiv;3. Are un caracter ideal.
Caracterul subiectiv inseamna ca orice proces psihic se realizeaza si apartine unui individ concret; nu exista procese psihice extra-individuale.

Caracterul subiectiv se mai refera la dependenta continutului si formei de realizare a reflectarii psihice de particularitatile structural-functionale interne ale subiectului: in raport cu unul si acelasi obiect sau una si aceeasi situatie subiectiva, la diferiti subiecti vor aparea diferite continuturi psihice, aceasta datorita diferentelor in structura organizarii lor interne. De asemenea, acest caracter se refera la implicarea activa a subiectului in desfasurarea procesului de reflectare. Subiectul se angajeaza voluntar in perceptie, memorie, rezolvarea de probleme; reflectarea psihica are caracter activ si selectiv.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.