Principiul reprezentarii

Trimis la data: 2009-10-14
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 7.17 / 10
Downloads: 304
Autor: Marian
Dimensiune: 272kb
Voturi: 21
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Principiul reprezentarii
Formarea si fundamentarea teoretica, ca si transpunerea in acte constituTionale a principiului reprezentarii sunt ulterioare aplicarii sale, in forme diverse, in organizarea politica a statelor lumii. Acceptarea sa, ca principiu si practica de desemnare a guvernanTilor, este in strânsa conexiune cu teoriile moderne privind suveranitatea
(democraTia) si are la baza ideea ca poporul nu poate exercita direct intreaga gama de atribute de conducere, de putere statala, intrucât aceasta presupune diversificarea si specializarea actelor de guvernare.
Referat despre Principiul reprezentarii
Pe de alta parte, in societaTile moderne nu este de conceput ca poporul (format din zeci sau sute de milioane de indivizi) sa se guverneze pe sine, prin proceduri care sa permita fiecarui cetaTean accesul liber si egal la guvernare. Poporul, care deTine puterea suprema - spunea Montesquieu - trebuie sa faca el insusi tot ceea ce poate indeplini bine, iar ceea ce nu poate indeplini bine, trebuie sa faca prin imputerniciTii sai. Acestia nu sunt imputerniciTii sai, daca nu-i desemneaza el insusi, asa ca este un principiu fundamental al acestui guvernamant ca poporul sa-si desemneze imputerniciTii, adica diegatorii.

Si in regimurile monarhice absolutiste, seful statului isi asocia la guvernare patura sociala pi Ivilegiata, ai carei exponenTi, desemnaTi de acesta potrivit bunului sau plac, participau la guvernare exercitand autoritatea de stat in numele monarhului. Formularea principiuhi reprezentarii este motivata politic de lupta burgheziei impotriva monarhiei absolutiste si a privilegiilor social-economice si politice ale clasei nobiliare, legata prin toate firele de instituTia regalitaTii. In fazele de pionierat ale luptei revoluTionare moderne, burghezia nu a putut accede la putere decat in alianTa cu poporul,
in special cu categoriile sociale legate de breslele mestesugaresti, ale caror interese economice si politice pretindea ca le reprezinta.

In esenTa sa, principiul reprezentarii s-a format ca o modalitate practica prin care poporul (in accepTiunea pe care aceasta noTiune a avut-o in fiecare epoca istorica) a participat direct (democraTia directa) sau indirect (democraTia reprezentativa) la dezbaterea si adoptarea unor decizii de interes general. Formele, instrumentele si procedura prin care s-a realizat reprezentarea in inTelesul ei modern, s-au cristalizat intr-un lung proces istoric, incepand cu secolul al XlII-lea. Se poate spune ca principiul reprezentarii a capatat o forma definitiva la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Conceptual, reprezentarea consta intr-un transfer de putere sau de voinTa politica de catre depozitarul legitim al acesteia - poporul, in teoria politica moderna - unui individ sau unui grup desemnat de colectivitate prin proceduri electorale repetate periodic, la care au
acces in condiTii de egalitate juridica cetaTenii care indeplinesc anumite condiTii. Participarea prin reprezentare a poporului la treburile publice, constituie substanTa democraTiei reprezentative. in esenTa, aceasta este o forma de guvernare a statului in care puterea suverana a naTiunii nu se exercita direct de catre aceasta, ci prin intermediul forului legislativ ales periodic de catre cetaTeni.

Parlamentul exercita doar o parte din atributele de suveranitate, si anume cele care se refera la adoptarea legilor. MagistraTii, ca si funcTionarii publici, care formeaza aparatul puterii executive, nu au calitatea de reprezentanTi ai poporului. O observaTie se impune, din aceasta perspectiva, in privinTa membrilor Guvernului in regimurile parlamentare: in aceste regimuri, ministrii sunt, de regula, si membri ai Parlamentului, iar Guvernul este expresia voinTei forului legislativ. In privinTa lor, se poate accepta ideea ca ei reprezinta indirect naTiunea, prin intermediul Parlamentului.

Fundamentarea stiinTifica a conceptului modern de reprezentare a putut fi posibila numai in condiTiile triumfului principiului suveranitaTii poporului, declansat in Europa de revoluTiile burgheze din Anglia si FranTa, iar in America, de razboiul de independenTa al coloniilor engleze impotriva Coroanei britanice.

Reprezentarea are, deopotriva, conotaTii juridice si politice. ConTinutul juridic al reprezentarii depinde de concepTia teoretica a suveranitaTii. In gandirea revoluTionarilor francezi, suveranitatea a fost atribuita fie poporului , fie naTiunii . Daca atribuim suveranitatea poporului (practic fiecarui individ) aceasta nu poate fi exercitata decat in mod direct, ceea ce exclude chiar ideea si cerinTa de reprezentare. Dimpotriva, daca consideram ca suveranitatea aparTine naTiunii, voinTa si puterea politica ale acesteia nu pot fi exprimate decat prin reprezentare, fiecare reprezentant al naTiunii exercitand puterea delegata in numele si pe seama acesteia.

Dintr-o asemenea perspectiva, naTiunea fiind suverana, nici un individ sau grupare de indivizi nu pot invoca un drept propriu, de a exercita o autoritate oarecare . ReprezentanTii naTiunii personifica insasi naTiunea. Potrivit unei asemenea concluzii, reprezentanTii nu sunt simpli mandatari ai indivizilor care compun naTiunea, chiar daca sunt desemnaTi de acestia. Dupa ce au fost alesi, reprezentanTii sunt independenTi de corpul electoral. Printr-o procedura electiva, reprezentanTilor naTiunii li se confera exerciTiul suveranitaTii, fiind insa esenTial ca prin ConstituTie sa fie circumscrise cu precizie limitele competenTelor celor desemnaTi prin sufragiu electoral. VoinTa
reprezentanTilor naTiunii nu este voinTa naTiunii, caci aceasta este o entitate abstracta.

Singurul moment in care este exprimata voinTa naTiunii este momentul desemnarii reprezentanTilor. Ca atare, fiecare reprezentant exprima o voinTa proprie, care trebuie insa, sa corespunda intereselor generale ale naTiunii. in caz contrar, reprezentanTii nu vor mai fi reinvestiTi in aceasta calitate. In ceea ce priveste semnificaTia politica a conceptului de reprezentare, aceasta rezida in acTiunile burgheziei pentru inlaturarea absolutismului monarhic si reducerea rolului si autoritaTii Coroanei la rolul unui funcTionar, caruia nrliunea ii incredinTeaza atribuTii speciale. Totodata, beneficiind de s ructuri reprezentative carora li se confera dreptul de a legifera, burghezia isi asigura instrumentele sigure ale guvernarii.

Daca adaugam la aceasta unul dintre principiile regimului parlamentar, potrivit caruia Guvernul trebuie sa fie expresia legislativului, avem reprezentarea perfecta a schimbarii titularului dreptului de guvernare: in locul regelui absolutist, societatea este condusa de reprezentanTii burgheziei. Pe masura ce se impune votul universal, se deschid cu adevarat caile de reprezentare reala a populaTiei, astfel incat parlamentele nu mai sunt compuse din categorii elitiste ale burgheziei liberale (rezultat al sufragiului cenzitar), ci din reprezentanTii tuturor claselor si categoriilor sociale.

Forme embrionare ale structurilor reprezentative, cristalizate la inceputul mileniului II, s-au intalnit in Europa in secolele ce au urmat caderii Imperiului roman. Astfel, la triburile saxone se convocau adunari ale inTelepTilor (witenagemot), in care se adoptau decizii de interes general. TradiTia witenagemotului este ulterior extinsa in
Britania, incepand cu secolul al V-lea, de catre triburile germanice cuceritoare . AtribuTiile acestor adunari compuse din „vithanF (inTelepTi) si proprietari de pamant („thanes") constau in aprobarea unor decizii ale regelui, adoptarea unor masuri (norme) de interes general, stabilirea alianTelor, perceperea impozitelor, soluTionarea litigiilor etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.