Principiul transparentei

Trimis la data: 2020-07-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nicolaevici Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins

Introducere

1. Aspecte teoretice a principiului transparentei

2. Prevederile normative cu privire la principiul transparentei

Concluzii

Bibliografie:

Introducere

Transparenta este definita ca atitudinea unei institutii sau a unei organizatii care presupune prezentarea obiectiva a informatiilor de interes general. Transparenta decizionala este caracteristica numai democratiilor. Conform Dictionarului politic, transparenta decizionala reprezinta un atribut al vietii politice democratice, opus politicii secrete. In viziunea democratiei moderne, se preconizeaza ca populatia sa beneficieze de difuzarea informatiilor necesare pentru a-si forma o parere clara despre problemele societatii in care traieste si despre ceea ce s-ar putea face pentru rezolvarea lor.

Rezulta ca principiul transparentei este un principiu prin care autoritatile si institutiile publice au obligatia sa isi desfasoare activitatea intr-o maniera deschisa fata de public, in care accesul liber si neingradit la informatiile de interes public sa constituie regula, iar limitarea accesului la informatie sa constituie exceptia, in conditiile legii.

In literatura de specialitate, principiul transparentei este tratat ca "o informare corecta a societatii" sau "principiul publicitatii si transparentei presupune asigurarea unei informari largi a cetatenilor despre activitatea organelor administratiei publice si intretinerea unor legaturi stranse intre cetateni si aceste organe".

Transparenta reprezinta una dintre valorile statului de drept. Ea apare ca o consecinta fireasca a reflectarii, la acest nivel, a unora dintre drepturile fundamentale ale cetatenilor. Asa este, printre altele, si dreptul la informatie, stabilit in art.19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului, dar si in art.34 din Constitutia Republicii Moldova.

Potrivit Declaratiei, orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii; acest drept include libertatea de a avea opinii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspandi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat.

In ceea ce priveste dreptul la informatie, legiuitorul constituant a precizat, pe de o parte, ca dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit, iar, pe de alta parte, ca autoritatile publice, potrivit competentelor ce le revin, sunt obligate sa asigure informarea corecta a cetatenilor asupra treburilor publice si asupra problemelor de interes personal.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.