Prioritatile dezvoltarii Judetului Mures

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 53 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 60kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Asa cum o prezinta analiza economico-sociala a judetului, evolutia indicatorilor economici a cunoscut o scadere dupa 1990, dupa care se inregistreaza un proces de stabilizare, fiind de remarcat tendinta de crestere din ultimii ani.
Judetul Mures se bucura de o pozitie strategica centrala, care ar putea favoriza dezvoltarea unei bune infrastructuri de drumuri si feroviara, prin care sa se faca legatura cu cele mai indepartate puncte geografice ale tarii. De asemenea, aceasta pozitie poate favoriza activitatile comerciale si mobilitatea populatiei catre judetul Mures pentru practicarea turismului.

In ultimii ani economia judeteana a trecut printr-un proces intens de restructurare economica a unor mari fabrici nerentabile, unele dintre ele avand un impact negativ asupra mediului. Economia si viata sociala este marcata profund de restructurare, dar exista capacitate substantiala prin revitalizarea industriei si a serviciilor de a absorbi forta de munca disponibilizata. Odata cu procesul restructurarii, centrele traditionale industriale si-au pierdut din caracterul lor dominant, crescand astfel mobilitatea sociala, una dintre directii fiind dinspre urban spre rural.

Avand in vedere situatia socio-economica si disparitatile existente la nivel judetean, tinand cont si de obiectivele dezvoltarii regionale in Romania, stabilite prin legea 315/2004, obiectivul strategic global este urmatorul:Dezvoltarea economica durabila are ca suport o buna infrastructura de transport pentru a deservi toate sectoarele economice, pentru a facilita accesul si comunicatiile in judet. Trebuie in continuare create conditii pentru cresterea economica si pentru ocuparea fortei de munca, calitatea proasta a infrastructurii sau chiar lipsa acesteia impiedicand dezvoltarea multor localitati, reprezentand una din cauzele principale pentru ramanerea in urma a acestora.

Reteaua inadecvata de drumuri in anumite zone si accesul dificil catre acestea reduc mobilitatea populatiei, disponibilitatea bunurilor de consum si a serviciilor, oportunitatile pentru angajare, functiile economice si sociale ale comunitatilor si implicit coeziunea interna a acestora. Sprijinul financiar pentru investitii in infrastructura si imbunatatirea mediului comunitatii conduc la cresterea activitatilor economice si sociale, intensificarea relatiilor si prin aceasta, valorificarea potentialului neexploatat.

Imbunatatirea retelei de drumuri este o cerinta fundamentala pentru dezvoltarea economiei judetene. Finantarea acesteia va contribui la imbunatatirea accesului spre zonele dezavantajate care au potential de dezvoltare (municipiul Tirnaveni si zona limitrofa, zona Muresului inferior si valea superioara a Muresului, respectiv comunele invecinate Stinceni, Lunca Bradului si Rastolita), catre cele industriale si turistice pentru a creste gradul de valorificare al resurselor acestora.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.