Prioritatile exceptionale

Trimis la data: 2015-05-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_R
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Rezulta indirect din din art. 23 alin. 10 care arata ca cererile de brevet de inventie pentru care a fost constituit DNR sunt publicate daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru depunerea lor. Un serviciu special al OSIM face o verificare doar prealabila deoarece dupa publicarea cererii se va trece la examinarea propriuzisa a acesteia (examinarea conditiilor de forma si a celor de fond). Se verifica daca cererea a fost depusa in suficiente exemplare, in limba romana, daca s-au platit taxele etc. Daca se constata lipsuri se va solicita completarea lor. Daca rezultatul este pozitiv, acel serviciu special va intocmi un raport de documentare conform art. 24
Potrivit art. 2 alin. 1 lit. k), prin publicare se intelege difuzarea informatiei intr-un mod accesibil publicului. Publicare se va face intr-un periodic special editat de OSIM care se difuzeaza in tara si in strainatate - Buletinul Oficial de Proprietate Industriala (BOPI).Potrivit art. 42 alin. 1, inventia care face obiectul unei cereri de brevet nu poate fi divulgata fara acordul solicitantului pana la publicarea acesteia. Publicarea se face in BOPI cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

a) rezultatul examinarii prealabile a conditiilor de forma este pozitiv
b) a expirat un termen de 18 luni de la data constituirii DNR sau a prioritatii invocate si recunoscute.
Termenul de 18 luni e prevazut pentru ca in acest interval solicitantul sa autoverifice daca solutia sa este realmente o inventie brevetabila, daca exista anterioritati ori daca inventia este rentabila sau nu; uneori solicitantul renunta la continuarea procedurii.

Publicarea nu se va face in cazul inventiilor clasificate ca secret de stat in conditiile art. 42 alin. 2-3. Informatiile din domeniul apararii sau sigurantei nationale dintr-o inventie creata pe teritoriul Romaniei obiect al unei cereri de brevet pot fi clasificate de institutiile in drept ca informatii - secrete de stat. Solicitantul e instiintat de institutia care a clasificat acele informatii si poate beneficia pe baza de contract de o compensatie din partea acestei instituii.

Prin clasificarea unei inventii ca secret de stat nu se realizeaza o expropriere a celor indreptatiti la dreptul de exploatare exclusiva - compensatia acopera doar prejudiciul cauzat in ceea ce priveste imposibilitatea exercitarii anumitor drepturi personal-nepatrimoniale ale solicitantului (de ex. dreptul la denumirea inventiei). Informatiile clasificate ca secret de stat pot fi declasificate numai de institutia care le-a clasificat.

Faza II - examinarea conditiilor de forma si de fond Aceasta faza se declanseaza daca s-a realizat publicarea. Prin exceptie, se declanseaza fara sa fi intervenit publicarea in cazul inventiilor - secret de stat (art. 42 alin. 2-3). Daca solicitantul nu opteaza explicit inca de la momentul constituirii DNR pentru o procedura accelerata, el va trebui sa solicite expres examinarea inventiei in termen de 30 de luni de la data constituirii DNR (art. 25 alin. 1).

Cat priveste cererile care contin informatii clasificate drept secret de stat, solicitarea examinarii poate fi facuta la data de depozit al cererii sau in 3 luni de la declasificare. Cererile pentru care nu s-a solicitat examinarea de catre solicitant se considera abandonate si vor fi respinse. Cea mai importanta operatiune care se desfasoara in aceasta faza este aceea a cercetarii noutatii absolute in timp si spatiu.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.