Priveghi de Eugen Barbu

Trimis la data: 2010-04-03
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 8.63 / 10
Downloads: 15
Autor: Costin Marcea
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Mai murisera. Pana s-o bage si pe ea in pamant, Aglaia spalase morti, le mancase din pomana.Intai trecea spargatorul de lemne. A gunoierului il simtea de departe, cu sufletul. O data se imposoca.Grigore, nu stiu ce mi-e. Am o inima rea...In capatul strazii care se sfarsea la rampa, seful zarea umbra matahaloasa a lui Tudose. Mergea agale, cu toporul sau infipt intr-o buturuga, tinut pe un umar, fara sa se uite-n dreapta si-n stanga.
Muierea incepea sa blesteme:
- Na, ca iar trece! il vezi, Grigore?
- Poate ne-o fi si noua, rostea barbatul cu spaima. Dar n-as vrea sa mor inaintea ta, femeie, tu sa ma ingropi...
Isi facea cate o cruce mare, cu fata la rasarit.
- Ptiu, parca-i a cu coasa, uita-te la el!
Tudose se pierdea in lumina aurie a dupa-amiezii de toamna. Nu i se mai auzea decat glasul gatuit, indepartat: "Sparg la lemn"! Sparg la lemn!"

Gunoierul se intorcea catre Aglaia:
- Ca si tu, te iei dupa prostii d-astea, muiere batrana si proasta!
- O sa vezi, mare minune daca n-or bate pana diseara clopotele la Sfanta Vineri!
Spargatorul de lemne cadea rar in Cutarida. Nimeni nu stia de unde vine si unde se duce. Ii auzeau numai glasul dogit, pe sub uluci: "Sparg la lemn'! Sparg la lemn'!"

Il cunosteau si copiii. Era un om fara varsta, cu un ochi alb, scurs, care nu vedea. Inalt de atingea stresinile, puternic, isi tinea toporul infipt intr-o buturuga, ca pe un pai. Calca rar, ca si cand nu s-ar fi grabit niciodata. Nu-si aminteau multi sa-l fi vazut taind lemne. Muierile ii dadeau de pomana si inchideau repede portile. La sambata mortilor, Tudose se aseza pe treptele bisericii, isi lasa scula alaturi si astepta. Nu scotea un cuvant. Privea cu ochiul sau beteag multimea. Femeile ii faceau portie din coliva si-l rugau sa se inchine. Spargatorul de lemne manca lacom graul dulce, presarat cu bomboane, se stergea la gura cu maneca hainei zdrentuite si, cand se satura, se ridica, isi salta toporul pe umar si pleca.

A doua zi dupa trecerea lui prin mahala, muierile vedeau in cate o poarta drapelul negru al mortilor. Scuipau in san si murmurau:
- Iar a trecut Tudose!
Baba Tinca se jurase pe ochii din cap ca-l vazuse la Sfanta Vineri cind iesise dintr-un cavou.
- Doarme cu mortii, soro, asta-i Uciga-l toaca!

Spargatorul de lemne o lua prin spatele cimitirului, pe sub artarii batrani ai strazii Pomenirea. Privea caderea frunzelor roscate, se oprea sub copacii atinsi de moarte si strangea purcoaie-purcoaie straturile uscate care fosneau sub pasi, aprindea un amnar cu iasca si dadea foc. Trambe de fum alb, inecacios se ridicau drept in sus, sub coroanele pomilor. Toata strada aceea pardosita cu frunze se impanzea intr-o lumina in care nu se mai deslusea nimic...

Gogu croitorul zacuse doua luni pe patul spitalului si, in cele din urma, doctorii il trimisesera acasa, n-aveau ce-i mai face.
- Barim sa mor in patul meu, spunea mesterul.
L-au dus cu o trasura. Era galben, numai pielea si osul pe el. Se rezema intr-un baston. Nu-l mai cunosteai. Trei zile se chinuise pana sa-i iasa sufletul, mai mare pacatul. Sedea pravalia inchisa, nevasta-sa, Florica, nu se mai vedea. Ce nu-i daduse, cate doctorii, degeaba. Intr-o dimineata isi apucase gatul cu mana si se zbatuse, tragandu-si rasuflarea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.