Privire comparativa intre actul administrativ si contractul administrativ

Trimis la data: 2011-07-12 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 848
Autor: Bucatariu bogdan Dimensiune: 12kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Actul administrativ este acea forma principala a activitatii organelor administratiei publice, care consta intr-o manifestare unilaterala si expresa de vointa de a da nastere, a modifica si astinge drepturi si obligatii, in realizarea puterii publice, sub controlul principial de legalitate al instantelor judecatoresti.Contractele administrative sunt acte juridice bilaterale sau multilaterale pe care le incheie structurile administratiei publice cu cei administrati, acte care cuprind un acord de vointa generator de drepturi si obligatii pentru partile contractante. Spre deosebire de contractele de drept civil, contractele administrative sunt supuse unor reguli de drept public care fac parte din regimul juridic administrativ.

In cadrul formelor concrete de realizare a activitatii administratiei publice, locul central il ocupa actele administrative.Actul administrativ sau actul de drept administrativ (cele doua notiuni exprima acelasi continut) face parte din categoria formelor concrete de realizare a administratiei publice producatoare de efecte juridice. Cand spunem ca o forma concreta de activitate produce efecte juridice, intelegem ca aceasta da nastere, modifica sau stinge raporturi juridice. In aceasta categorie pot fi incluse si contractele administrative.

Trasaturile caracteristice ale actelor administrative
Actele administrative sunt acte juridice.Actul administrativ reprezinta o manifestare de vointa facuta in scopul nasterii, modificarii sau stingerii raporturilor juridice, a carei realizare este garantata prin forta de constrangere a statului.Acesta reprezinta forma juridica principala a activitatii structurilor administratiei publice.

Nu orice manifestare de vointa este un act juridic, simpla exprimare a unei opinii din partea unei institutii publice administrative nefiind un act administrativ.Printr-un act administrativ iau nastere drepturi, se stabilesc drepturi si noi obligatii, sau se sting unele vechi. De asemenea, pot fi refuzate pretentii juridice, pe care le formuleaza persoanele fizice sau juridice in fata organelor administratiei publice.

Actul administrativ este o manifestare unilaterala de vointa juridica.
Actul adm este unilateral pentru ca el degaja o singura vointa juridica, care provine de la o persoana administrativa. Vointa manifestata trebuie sa fie expresa, neindoilenica in a schimba ceva in ordinea juridica. Manifestarea unilaterala de vointa pe care o reprezinta actul adm este realizata in regim de drept public, ceea ce o deosebeste de actul civil unilateral (testament, donatie, etc).

3) Vointa juridica unilaterala este supusa unui regim specific
Manifestarea unilaterala de vointa juridica pe care o cuprinde un act adm este supusa unui regim juridic specific, de drept public, numit regim administrativ. Regimul juridic administrativ cuprinde o serie de reguli de forma si de fond care reglementeaza emiterea actelor adm, conditiile de valabilitate, controlul legalitatii lor, etc.
Regimul juridic administrativ deosebeste actul adm de alte acte juridice care presupun manifestarea unei vointe juridice unilaterale.
Actul administativ este emis in temeiul si pentru realizarea puterii publice.

Emitentul actului adm este investit cu putere publica, actul adm reprezentand un instrument de relizare a acesteia.
Comparatie intre actul administrative si alte acte juridice
Actul administrativ si legea
Ca si legea, actul adm este un act juridic unilateral, intemeiat pe puterea publica a statului. Deosebirea intre cele doua categorii de acte este cu privire la forta lor juridica si la regimul juridic aplicabil.

Legea isi intemeiaza autoritatea pe suveranitatea statului, pe cand actul adm are o autoritate derivata din lege. Prin actele administrative se organizeaza executarea si se executa in concret dispozitiile legii, ceea ce ne face sa consideram ca acestea sunt subordonate legii.

Actul administrativ si hotararea judecatoreasca
Hotararea judecatoreasca este actul juridic prin care se infaptuieste puterea judecatoreasca, pe cand actul adm realizeaza puterea executiva.
La fel ca si actul adm, hotararea judecatoreasca este un act juridic unilateral.

Deosebirile dintre cele doua categorii de acte sunt: prin actul adm este organizata executarea legii, pe cand hot. jud. intervine pentru a sanctiona incalcarea legii, solutionand un litigiu juridic. De asemenea, cele 2 categorii de acte sunt supuse unui regim juridic diferit, reglementat de norme apartinand unor ramuri diferite de drept.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.