Privire gnoseologica asupra mortii

Trimis la data: 2009-04-28
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 191
Autor: Nichitamarian
Dimensiune: 45kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dacă viaţa se caracterizează prin metabolism, autoreproducere, autoreînnoire, autoreglare homeostatică, reactivitate şi evolutivitate, moartea reprezintă încetarea acestor funcţii esenţiale.
În natură moartea se impune, în primul rând, ca un fenomen necesar. Dispariţia indivizilor răspunde unei nevoi evolutive în scopul de a face loc altor combinaţii genetice mai favorabile evoluţiei speciilor şi care cresc potenţialul lor adaptativ, asigurându-le variabilitatea şi progresul.

De aceea, Hegel spunea că moartea reprezintă triumful special asupra individului. Cu alte cuvinte, diferenţierea şi specializarea speciilor s-a făcut cu preţul morţii, singurul sens al vieţii în natură fiind evoluţia sa. În nemurire, evident, evoluţia nu ar fi fost posibilă. Nemurirea ar fi deci antievolutivă.

De aceea, cele două instincte, eros şi tanatos (Freud), au rol primordial în asigurarea evoluţiei speciei. Moartea deci a avut un rol esenţial în favorizarea evoluţiei speciilor cărora le-a fost utilă. Ea s-a impus ca o formă de selecţie naturală şi ca un fenomen adaptativ în evoluţia materiei vii.

Sub acest aspect moartea este o revanşă a speciei asupra individului. Într-un pasaj ştiinţific, filosoful P.P. Negulescu spunea : „materia vie este în sine nemuritoare. Moartea a apărut în evoluţia materiei vii ca un fenomen de adaptare, fiind necesară pentru dezvoltarea materiei vii pe pământ în cele mai bune condiţii pentru progresul lumii organice.

Dacă astăzi am ajuns să fim ceea ce suntem, a fost numai cu preţul morţii naturale. Dacă moartea n-ar fi apărut, este foarte probabil că omenirea n-ar fi existat, iar pământul ar fi rămas acoperit numai de organisme monocelulare. Moartea a fost tot atât de utilă pentru evoluţia umanităţii ca şi viaţa”.

Moartea nu reprezintă altceva decât trecerea materiei dintr-o stare în alta, pierderea capacităţii de autoreînnoire prin metabolism condiţionând pierderea tuturor celorlalte funcţii şi trăsături vitale. Specializarea celulară a adus deci moartea ca necesitate şi ca negare a vieţii ca antiteză (Hegel) sau ca mod de a fi al existenţei umane (Heiddeger), existenţă caracterizată prin autocreaţie, autoconservare şi autodistrugere.

În al doilea rând, deşi fenomene opuse, moartea şi viaţa apar ca două laturi interdependente în evoluţia materiei vii în natură, în organismul viu moartea intricându-se cu viaţa. Kierkegaard spunea că, în natură, clipa de supremă viaţă poartă în ea moartea, referindu-se la fluturii ce mor imediat după reproducere iar la noi, un hrisov menţiona că „din ziua în care vedem lumina zilei intrăm în calea morţii”. Apoi imediat după moarte, viaţa coexistă încă cu fenomene vitale. Astfel, viaţa şi moartea nu sunt antitetice deşi, cultural vorbind, existenţa, după M.Florian, este reglată antitetic, viaţa fiind dominantă şi moartea recesivă.

Faptul că în organismul viu se produc fenomene letale (cu izotopi marcaţi s-a dovedit că eritrocitul trăieşte 120 de zile, epiderma 30 de zile, leucocitul 13 zile, mitocondria 8 zile, apreciindu-se că în 8 ani se primeneşte întreaga materie vie a unui organism) a făcut să se afirme că moartea este pregătită de o viaţă sau că a trăi înseamnă de fapt a muri. După încetarea funcţiilor vitale, după moarte, leucocitele migrează, glandele sudoripare mai secretă, musculatura se contractă, spermatozoizii sunt apţi de fecundare etc., fapte ce confirmă ceea ce Eminescu spunea, că viaţa e cuibul morţii şi moartea sămânţa vieţii.

În al treilea rând, dacă evoluţia individului este limitată în timp, viaţa în sine este infinită, nemuritoare şi acest caracter ţine de capacitatea de productibilitate a ADN-ului, în acest sens, ca şi reproducerea sau naşterea, moartea apărând ca un fenomen natural, firesc şi doar moartea violentă, prematură şi nemotivată evolutiv apare ca nefirească, nenaturală. O astfel de constatare deschide calea luptei conştiente pentru viaţă prin lărgirea graniţelor sale (ex. prin reanimare) şi prin folosirea raţională a vieţii. Conştiinţa limitării existenţei individuale în timp a născut conştiinţa despre moarte şi aceasta a dat o nouă semnificaţie vieţii.

Din cele de mai sus decurge o altă constatare gnoseologică, şi anume aceea că dacă existenţa este un hazard al naturii, poate un accident în Cosmos, atunci acestui hazard trebuie să-i dăm un sens, fiind determinaţi astfel să adoptăm o atitudine culturală faţă de moarte în scopul de a face viaţa mai bogată în împliniri. Această constatare este un îndemn la folosirea raţională a vieţii, deoarece s-a spus că natura a inventat moartea tocmai pentru a îmbogăţi viaţa. A vorbi despre moarte este deci a vorbi despre sensul vieţii, spunea Malraux, moartea apărând ca o scadenţă în afirmarea creaţiei şi binelui din viaţă. Sub acest aspect moartea conferă omului, conştient de ea, un privilegiu de a deveni o fiinţă autentică, sensul vieţii fiind acela de asigurare a perenităţii (prin creaţie, prin bine, adevăr şi frumos) în conştiinţa semenilor şi urmaşilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.