Privire spre trecutul indepartat

Trimis la data: 2014-01-09
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 19
Nota: 7.27 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Regiunea Munteniei, caracterizata printr-o proAZportie echilibrata a diferitelor forme de relief -- munti, dealuri si cimpii --, se intinde pe malul sting al Dunarii, intre apele Oltului si ale Buzau-lui, limitata catre nord de Carpatii Meridionali.
O particularitate a cadrului geografic din aceasta zona a constituit-o intrepatrunderea padurilor cu stepa si a unor cimpii joase cu terasele, unde apa aflata la mica adincime a favorizat, din timpuri stravechi, locuirea unui teritoriu destul de intins la adapostul padurilor.
De asemenea, pozitia geografica a Munteniei la raspintia marilor drumuri -- din cimpia Dunarii spre Carpati si ca atare catre marile centre comerAZciale transilvanene -- a determinat o vietuire in-tensa, indelungata si permanenta a societatii omeAZnesti din cele mai indepartate zori ale istoriei umanitatii. Astfel, potrivit cu stadiul de astazi al documentarii arheologice se poate vorbi de ince-puturile existentei omului pe aceste meleaguri, inca din epoca paleolitica, epoca care din punct de vedere geologic corespunde cu perioada cuater-nara.

in paleolitic, impartit in trei etape -- infeAZrior, mijlociu si superior --, prin faurirea uneltelor din piatra cioplita, omul s-a separat definitiv da regnul animal. Formele primare de economie, cuAZlegerea de radacini si fructe, precum si vinatoarea de animale mari i-au dat omului putinta sa evoAZlueze si, ca urmare, sa parcurga primele etape ale dezvoltarii istorice. Asupra datei aparitiei omului paleolitic, pe acAZtualul teritoriu al Munteniei, specialistii duc inca discutii, in acest sens la Ciuperceni (judetul TeAZleorman), in punctul

,,La Vii", s-a constatat exis-tenta unui strat de cultura aflat in partea supeAZrioara a depunerii de loess, ce cuprinde o bogata industrie de silex bazata pe desprinderea de aschii de pe nuclee, insotita si de resturi faunistice. S-a ajuns la concluzia ca aceste nuclee, gasite in strat, sint de acelasi tip cu cele identificate pe valea Dirjovului, ce apartin "Culturii de prund" si, ca atare, au o vechime de cea l 200 000 -- l OOU 000 de ani.

Paleoliticului mijlociu, ii corespund uneltele gaAZsite intimplator pe teritoriul bucurestean in nisi-pariile de la Herastrau si Bucurestii Noi, precum si citeva ustensile din silex depistate prin cerce-tarile arheologice organizate, in anii 1953--1954, pe dealurile Radu Voda si Mihai Voda.Prezenta celor peste o mie de piese-aschii, lama, topoare de silex, culese din punctul Malu Rosu (ia 4 km departare de orasul Giurgiu), fac dovada unui atelier de prelucrare a cremenii, adusa de la sudul Dunarii, incadrat, dupa tipul pieselor, in paAZleoliticul superior.

Pentru aceeasi perioada de timp dispunem si ele descoperirea unei asezari-atelier de exploatarea silexului aflata in comuna Lapos, judetul Buzau ; de asemenea, se cuvine a fi menAZtionate si depunerile paleolitice de la Tirgsorul Vechi si Vadul Sapat.
in cultura materiala a triburilor neolitice (cea 6 000 -- 2 000 i.e.n.) prin trecerea de la forma simpla de culegere a produselor la economia proAZductiva s-au realizat mari schimbari in evolutia societatii omenesti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.