Proba bac romana

Trimis la data: 2011-08-31
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.05 / 10
Downloads: 274
Autor: LILI
Dimensiune: 18kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Menirea autorului este sa exprime un anumit mod de a simti, de a gandi sau de a traia deoarece, in primul rand un autorde defineste in raport cu natiunea si cu societatea din care face parte.In al II-lea rand, marii creatori, prin operele lor,depasesc granitele lumii lor.Marii oameni sunt aceia care pot fi intelesi si au valoare dincolo de epoca si de natiunea lor.
Basmul este o specie epica de mare intindere, de obicei in proza, in care sunt narate intamplari fabuloase(fantastice) ale unor personaje imaginare, inzestrate cu insusiri supranaturale. Basmul apartine prin origine, literaturii populare, avand caracter oral, anonim si colectiv. Insa pe la inceputul secolului al-XIX-lea, apare un interes al scriitorilor pentru basm, o predilectie pentru mituri, pentru trecut, pentru specificul national si pentru creatia populara autohtona.

Deoarece apare intr-o perioada a romantismului, basmul cult se deosebeste cu precadere de basmul popular prin specificul fiecarui scriitor de a prelucra original un material. Basmul cult preia elemente existente in basmul popular. La Ion Creanga, chiar daca elementele din sursa folclorica sunt numeroase, apar anumite trasaturi ale literaturii culte printre care mentionez: dramatizarea actiunii prin dialog, umanizarea fantasticului prin comportamentul eroilor.

Textul narativ pe care Creanga il ofera literaturii romane este intesat cu proverbe, zicatori, vorbe de duh: "La placinte inainte,/ Si la razboi inapoi"; "Ce-i scris omului in frunte-i pus". Umorul la Creanga este inteles mai mult ca jovialitate, ras ingaduitor, si mai putin satiric. Subiectul este simplu, specific basmelor populare, cu eroi si motive populare, iar ca modalitate narativa, incipitul este reprezentat de formula initiala tipica oricarui basm: "Amu cica era odata intr-o tara".

"Povestea lui Harap-Alb" este insa un basm cult, deoarece are autor cunoscut, Ion Creanga, perspectiva narativa fiind aceea de narator omniscient. Naratiunea imbina supranaturalul cu realul, armonizand eroii fabulosi cu personajele taranesti din Humulestiul natal al autorului. Actiunea are la baza conflictul dintre fortele binelui si ale raului, dintre adevar si minciuna, iar deznodamantul consta totdeauna in triumful valorilor pozitive asupra celor negative.

"Povestea lui Harap-Alb" se incadreaza perfect in structura epica a basmului cult, continand insasi elemente din cadrul basmului popular. Basmul este o naratiune facuta din perspectiva unui autor omniscient avand o formula initiala ("Amu cica era odata"), o formula mediana ("Ca cuvantul din poveste, inainte mult mai este..."- aceasta formula desparte cele sapte parti in care basmul este impartit) si formula finala ("Si a tinut veselia ani intregi").

In basmul lui Creanga apare caracterul de fictiune, implicand fabulosul si miraculosul , prin intermediul unor caractere fantastice (Gerila, Setila, Flamanzila, Ochila, Pasari-Lati-Lungila - prieteni ai personajului principal). De asemenea apar animale care au darul de a vorbi (calul lui Harap-Alb), si diferite obiecte cu puteri miraculoase: "apa vie", "apa moarta"- aceste obiecte vor fi folosite in ajutorul personajului central, pentru a fi readus la viata. Exista un conflict intre Bine (reprezentat de Harap-Alb) si Rau (Spanul) iar in cele din urma Binele invinge, primind locul meritat, iar Raul este inlaturat, fiind supus unei pedepse grele.

Harap-Alb, eroul basmului lui Creanga, iese din schema basmului popular. El poate fi identificat cu Fat-Frumos care infrunta zmeii, dar nu se lupta cu Spanul, ceea ce denota profunzimea naratiunii redate de marele povestitor.Calatoria pe care o face fiul cel mic al Craiului are un caracter initiatic, este drumul maturizarii sale, al cunoasterii binelui si raului, pentru a putea deveni urmas la tronul unchiului sau. In drumul sau, el trebuie sa treaca 3 probe de foc, care-i vor dezvalui noi capacitati, si-i va oferi prilejul de intra in contact cu lucruri si personaje necunoscute.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.