Proba raportului juridic concret

Trimis la data: 2015-02-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Sorin_P Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Acceptiuni ale termenului proba: Proba - actiunea de stablire a existentei sau inexistentei obligatiilor partilor. 2 acceptiuni:a) mijlocul prevazut de lege prin care se poate dovedi un rap jur concret. Art 1170C.civ prevede ca dovada se poate face prin inscrisuri, martori, prezumtii si marturisirea unei parti. A doua acceptiune este aceea de fapt probator, adica un fapt material care, odata dovedit printr-un mijloc de proba, este folosit, la randul sau, pentru a dovedi un alt fapt material, determinant in solutionarea pricinii. D acest pdv, faptele sunt de doua categorii: fapte principale (facta probanda) si fapte probatorii (facta probantia), care nu constituie raportul litigios, dar care contribuie la dovedirea existentei sau inexistentei acestuia.

Probe judiciare si probe extrajudiciare (clasificare dupa cum ele se efectueaza in fata instantei de judecata sau in afara acesteia).
b) Probe materiale si probe personale (dupa criteriul naturii lor)
Probele sunt materiale daca perceperea faptului se face cu ajutorul unui obiect material.
Probele sunt personale daca faptul este relatat instantei de alte persoane, fie verbal, fie scris. Probele personale pot fi pozitive (declaratii consmnate in inscrisuri sau facute oral), negative sau de abtinere (lipsa la interogatoriu) si de rationament (in cazul prezumtiilor legale si al celor simple)

c) Probe primare si probe secundare (dupa caracterul original sau derivat)
Probele primare - implica un raport nemijlocit intre proba si fapt, precum un inscris original, depozitia unui martor asupra unor fapte la care a asistat.
Probele secundare - acelea care provin din a doua sau a treia sursa, cum ar fi copia de pe un inscris, depozitia unui martor care a auzit faptul de la o alta persoana
Judecatorul va recurge la probele secundare numai in lipsa probelor primare.

d) Probe directe si probe indirecte: (in functie de criteriul subiectiv sau obiectiv de la care se porneste)
O proba e directa daca judecatorul percepe faptele probatorii prin propriile simturi, iar o proba e indirecta daca intre judecator si faptele probatorii se interpun martori, inscrisuri.
e) Probe constand in rezultatul perceperii personale a faptelor de catre judecator si probe constand in perceperea faptelor de alte persoane.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.