Probele in dreptul civil

Trimis la data: 2007-10-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 65
Nota: 8.94 / 10
Downloads: 12
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 88kb
Voturi: 140
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Drept civil - Probele
Definirea noţiunii de probă
În literatura juridică şi în practica juridică, noţiunea de probă este folosită cu mai multe sensuri.
Într-un prim sens, prin probă se înţelege acţiunea prin care se poate ajunge la stabilirea faptelor sau împrejurărilor care au dat naştere conflictului dintre părţile in litigiu; privită din acest sens, noţiunea de probă este legată de ideea de sarcină a probei.
Drept civil - Probele
Drept civil - Probele
Într-un al doilea sens, prin probă se înţelege mijlocul prin care, în cauzele supuse judecăţii, se poate ajunge la stabilirea adevărului; în acest sens, noţiunea de probă se referă la mijloacele de probaţiune judiciară admise de lege: înscrisurile, depoziţiile martorilor, mărturisirea uneia dintre părţi, cercetarea la faţa locului.

Într-un al treilea sens, prin noţiunea de probă se înţelege rezultatul acţiunii de probaţiune judiciară; din acest punct de vedere se spune că proba este completă sau incompletă, convingătoare sau neconvingătoare.
În mod obişnuit, noţiunea de probă e folosită în cel de-al doilea sens, adică în înţelesul de mijloace de probaţiune judiciară.
În literatura juridică se mai vorbeşte şi de un alt înţeles al noţiunii de probă, şi anume acela de fapt probator, adică un fapt material care, odată dovedit printr-un mijloc de probă, este utilizat, la rândul său, pentru a stabili existenţa sau neexistenţa unui alt fapt material, determinant în soluţionarea pricinii. Din acest punct de vedere, faptele se împart în:

Drept civil - Probele
• Fapte principale( facta probanda sau res probantae) care constituie raportul litigios dedus judecăţii şi care trebuie dovedite;
• Fapte probatorii( facta probantia sau res probantes) care nu constituie raportul litigios dar care contribuie la dovedirea exiistenţei sau inexistenţei raportului litigios.º

Importanţa probelor în procesul civil
Având de rezolvat un conflict între două părţi cu interese contrarii, instanţa de judecată trebuie să cunoască adevăratele raporturi dintre părţi, drepturile şi obligaţiile acestora, precum şi să stabilească faptele şi împrejurările care au dat naştere conflictului.
Afirmaţiile, recunoaşterile sau negările părţilor au, în cadrul unui proces civil, impotanţa lor. Acestea singure nu pot forma convingerea intimă a judecătorului asupra fondului cauzei, pentru că fiecare parte litigantă afirmă, recunoaşte sau neagă ceea ce-i convine pentru a-şi aduce câştig de cauză.
De aceea, stabilirea adevărului şi justa soluţionare a fiecărei cauze civile nu se poate face decât pe bază de probe.

Drept civil - Probele
Dacă judecătorul cunoaşte sau se presupune că ar cunoaşte legea, el este însă străin de adevăratele raporturi dintre părţi. Probele sunt mijloacele cu ajutorul cărora se poate ajunge la stabilirea existenţei sau neexistenţei actelor şi faptelor de care depinde recunoaşterea drepturilor sau intereselor ce formează obiectul neînţelegerii dintre părţile aflate în litigiu.

Importanţa probelor în cadrul procesului civil se relevă şi cu ocazia controlului judiciar. Numai dacă se sprijină pe dovezi întemeiate şi apreciate ca atare, hotărârile pronunţate de instanţele inferioare vor rezista controlului exercitat de instanţele ierarhic superioare; în caz contrar hotărârile în care din probele administrate nu se poate trage o concluzie justă sau anumite fapte au fost declarate ca fiind stabilite fără a avea dovezi suficiente, în urma administrării de noi probe în apel, pot fi desfiinţate. Dacă soluţia dată în cauză este rezultatul unei greşeli grave de fapt, decurgând dintr-o apreciere eronată a probelor administrate, sau rezultatul omisiunni instanţei de a se pronunţa asupra unei dovezi administrate, care este hotărâtoare pentru dezlegarea pricinii, în recurs, asemenea hotărâri pot fi casate.

º G. Boroi „ Administrarea dovezilor, în Codul de procedură civilă comentat şi ordonat”; Editura All; Bucureşti 1994; p 254

Obiectul probei
Prin obiect al probei se înţelege ansamblul actelor şi faptelor ce urmează a fi stabilite într-o anumită cauză pentru ca aceasta să poată fi just soluţionată.
Obiect al probaţiunii judiciare poate fi orice act sau fapt cu semnificaţia judiciară din care se poate deduce naşterea, modificarea sau stingerea raporturilor juridice civile litigioase.
Din principiul că în faţa instanţei trebuie dovedite numai faptele şi împrejurările care au dat naştere litigiului dintre părţi, rezultă că normele de drept nu pot constitui obiect al probaţiunii judiciare. Aplicare normelor de drept la faptele stabilite este în sarcina judecătorului care cunoaşte sau este presupus ar cunoaşte legea.

Părţile au dreptul să indice, să discute sau să interpreteze legea, însă prin acestea ele nu fac act de probaţiune judiciară, ci participă numai la pregătirea materialului pe baza căruia judecătorul îşi va îndeplini sarcina sa de a face aplicarea normelor de drept în cazul supus judecăţii.
De aici trebuie reţinut faptul că normele de drept se invocă şi se interpretează dar nu se probează.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.