Problema formei

Trimis la data: 2010-03-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 13
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 0
Autor: Julie Turcu
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Forma artistica este forma continutului, realizata, insa pe de^a-ntregul in material si alipita parca de el.' De aceea forma trebuie sa fie inteleasa si studiata in doua directii : 1. dinlauntrul obiectului estetic pur, ca forma arhitectonica, orientata axiologic asupra continutului (un eveniment posibil), raportata la el ; 2. dinlauntrul ansamAZblului material compozitional al operei (aceasta este stuAZdierea tehnicii formei)!" In cea de a doua directie a studierii, forma nu treAZbuie in nici un caz interpretata ca forma a materialului (aceasta ar denatura cu desavirsire intelegerea), ci doar ca forma, realizata pe baza materialului si cu ajutorul lui, si in aceasta privinta, pe linga obiectivul sau estetic, conAZditionata si de natura materialului dat.
Capitolul de fata constituie o scurta introducere in metodologia analizei estetice a formei ca forma arhitecAZtonica. Foarte adesea, forma e inteleasa numai ca "tehAZnica" ; aceasta caracterizeaza atit formalismul, cit si psiAZhologismul in istoria si teoria artei. Noi insa examinam forma in plan pur estetic, ca forma semnificativa din punct de vedere artistic. Problema principala a acestui capitol este urmatoarea : cum poate forma, realizata in intregime pe baza materialului, sa devina totusi forma a continutului, sa se raporteze axiologic la el, sau, cu alte cuvinte, cum poate forma compozitionala -- organizarea materialului.

Sa realizeze o forma arhitectonica, adica o contopire si o organizare de valori cognitive si etice ? Forma, se dezobiectualizeaza si iese din cadrul operei conceputa ca material organizat numai devenind expreAZsia activitatii creatoare determinate axiologic a unui suAZbiect activ din punct de vedere estetic. Acest moment al activitatii formei, relevat de noi mai sus (in primul caAZpitol), va fi supus aici unei analize mai amanuntite1. 'in forma eu ma regasesc pe mine, activitatea mea productiva de a da o forma axiologica, uimi intens gestul meu care creeaza obiectul, si aceasta nu numai in creatia primara, nu numai in realizarea proprie, dar si in conAZtemplarea operei de arta :

eu trebuie, intr-o anumita ma-sura, sa rna simt pe mine creator al formei, pentru ca, in general, sa realizez o forma ca atare, semnificativa din punct de vedere artistic, In aceasta consta deosebirea esentiala dintre fotjggjgj^ tistica si formacognitiva jT aceasta^dln urma nu are autor-creator : eu"~ gSseIc~T6rfiia cognitiva in obiect, eu nu ma regasesc in ea, la fel cum nu regasesc nici activitatea mea creatoare.

Aceasta conditioneaza o necesitate re^tric-tiva specifica gindirii cognitive : ea este activa, dar nu-si simte activitatea, fiindca sentimentul nu poate fi decit individual, atribuit unei individualitati, sau, mai exact, sentimentul activitatii mele nu intra in continutul obiecAZtual al gindirii insesi, ramine in afara ei, ca o anexa subiectiv-psihologica, nu mai mult : stiinta ca unitate obiectiva de obiecte nu are autor-creator 2.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.