Problema icoanelor in scoli

Trimis la data: 2015-10-18
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: AnaMaria_I
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In functie de proiectul politic al modernitatii, Europa Unita isi construieste in prezent relatia cu religia sub forma a ceea ce istoricul Rene Remond numea o secularizare amiabila. Altfel spus, religia nu mai legitimeaza politicul, iar statul isi asuma o neutralitate principiala fata de credintele religioase. Pe acest fond, dar si din cauza violentei fundamentalismelor religioase, locul religiei intr-o societate europeana secularizata, in cadrul careia Scoala este o institutie esentiala, este rechestionat.
Din aceasta perspectiva, evacuarea simbolurilor religioase din scoli si, prin extensie, limitarea sau scoaterea religiei din mediul educational reprezinta de cativa ani incoace teme de dezbatere in Europa.Problema abordata in lucrarea de fata tine de retragerea simbolurilor religioase din institutiile de invatamant public din Romania, idee larg dezbatuta in societatea romaneasca contemporana. Pentru a intelege semnificatia acestor dezbateri privind prezenta icoanelor in scolile publice, este nevoie de prezentarea catorva aspecte privitoare la istoria recenta a Romaniei.

Dupa o lunga perioada comunista, cand regimul ateist a ajuns aproape sa anuleze influenta religiei in tara noastra, anii '90 au fost cei ai renasterii puterii bisericii, care au favorizat prezenta unor manifestari religioase in toate evenimentele publice. Religia a devenit o prezenta constanta in viata tuturor, fie ca ne-am dorit sau nu asta. In plus, a fost incadrata in sistemul educational, religia ortodoxa fiind materie cvasi-obligatorie in scoala si permitand afisarea simbolurilor sale religioase. Un profesor roman a pus problema prezentei icoanelor in scoli argumentand ca simbolurile religioase ar afecta libertatea elevilor in alegerea propriei credinte.

Initiativa profesorului de a dezbate public aceasta problema a starnit reactii diverse, mai mult emotionale decat rationale. In urma evaluarii diverselor pozitii cu privire la eliminarea sau la pastrarea icoanelor in scoli, imi propun sa sustin opinia conform careia aceste simboluri nu ar trebui impuse in salile de clasa.

In primul rand, unul dintre argumente invoca legislatia Romaniei in vigoare: Romania este un stat laic si trebuie sa-si manifeste neutralitatea fata de cult. Plecand de aici putem trage urmatoarea concluzie: ateii, liber-cugetatorii si cei de culte diferite sunt discriminati, intrucat icoanele ortodoxe agatate pe peretii claselor satisfac preferintele doar unui grup de indivizi, netinand cont de egalitatea preferintelor tuturor indivizilor din clasa;

de exemplu cei de alta confesiune pot sa se simta exclusi sau sa adopte o anumita atitudine fata de ortodoxie. Prezenta unor simboluri religioase specifice, e.g. ortodoxe, in mod oficial, privilegiaza si constrange in acelasi timp. De altfel, din moment ce crestinismul nu este mentionat ca religie de stat, iar Romania este o tara democratica, toti cetatenii, indiferent de varsta, ar trebui sa aiba posibilitatea de a alege sau nu credinta de orice fel. Remus Cernea, presedintele organizatiei nonguvernamentale a declarat ca prezenta acestor simboluri religioase " afecteaza copiii care provin din alte religii, uneori contrare, precum si copiii din familii atee, care au dreptul sa fie educati intr-un mediu neutru".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.