Problema nirvanei in buddhism

Trimis la data: 2015-09-17
Materia: Religie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: angelanicoara
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Doctrina buddhista afirma existenta universala a suferintei. Orice existenta se supune legii inexorabile a degradarii progresive si a mortii, care guverneaza intrega lume fenomenala. Cauza suferintei universale consta in fragilitatea si inconsistenta a tot ce exista. Totul curge, se transforma si nimic nu are consistenta.
Aparitia si disparitia lucrurilor din lume ii creeaza omului doar impresia ca ar exista ceva concret, cand, de fapt, totul este simpla iluzie. Omul care nu a inteles natura ultima a lumii e stapanit de ignoranta si se ataseaza - afectiv si mental - de lucruri, fara a constientiza inconsistenta acestora.
Omul isi inchipuie ca ideile sale despre lucruri reprezinta realitatea lor ultima si, astfel, devine captivul lor, ca in ochiurile unei plase."1 Astfel, din psiho-mentalul uman emana dorinte si sperante inconstiente, sub forma unor decizii si acte subiective. "Mostenite din nasteri anterioare, ele provoaca nasteri viitoare, fluxul nesfarsit al vietii de care suntem purtati fiind mult mai mare decat granitele nasterii si mortii individuale. Nenorocirile individului nu pot fi intelese in termenii greselilor individului;

ele isi au obarsia in modul de viata omenesc, iar intregul continut al acestui mod de viata este un amestec patologic de pofte neamplinite, de doruri, temeri, regrete si chinuri iritante."2
Prin urmare, luand iluzia drept realitate si atasandu-se de lucruri care in fond nu exista, omul strange in brate un "fum" care se risipeste la primul sau gest. Cu cat atasamentul e mai puternic, cu atat mai profunda e si deziluzia care apare atunci cand omul simte ca tot ce a dorit el mai mult, in loc sa ii ofere multumirea asteptata, ii da doar un sentiment de vid, de nimicnicie a tot ce i s-a parut ca exista. Omul moare cu durerea in suflet, constatand ca totul a fost o simpla iluzie.

Inclusiv propriul eu al omului se supune aceleiasi legi inexorabile a inconsistentei universale.
Omul insusi nu este altceva decat un agregat de elemente care , la un moment dat, se disociaza, se raspandesc, fara sa mai ramana ceva din el (la fel cum existenta si functionalitatea unui car este data de asamblarea elementelor sale constitutive, iar in momentul in care acestea se desprind unele de altele, carul nu mai exista.)
"Individualitatea noastra psiho-somatica - ceea ce noi numim "eu", se descompune in cinci elemente componenete (skandha): infatisarea fizica, sensibilitatea afectiva, capacitatea de clasificare - care ne ingaduie sa percepem,

sa concepem si sa dam nume, schemele dinamice - dintre care multe sunt subconstiente ori inconstiente; acestea, regrupand in structuri psihologice complexe impregnarile depozitate in noi in urma experientelor si actiunilor noastre anterioare, functioneaza ca niste seminte ale unor noi actiuni. Se formeaza astfel un cerc vicios, in care omul este prins, de-a lungul lantului reincarnarilor - samsara. Al cincilea element este constiinta propriu-zisa, elementul care le integreaza dinamic pe toate celelalte; ea este inteleasa ca functie de segregare, care alcatuieste ansambluri, pe care le separa unele de altele. Cea mai importanta segregare este evident polarizarea experientei in doi versanti: subiectul si mediul inconjurator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.