Problematica egalitatii de sanse intre barbati si femei

Trimis la data: 2010-06-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 7.03 / 10
Downloads: 14
Autor: Ilioi Radu
Dimensiune: 26kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Problematica egalitătii de sanse si a nediscriminării reprezintă concepte esentiale care guvernează societatea în contextul actual, atât pe plan international, dar si comunitar si national.Din multitudinea de drepturi consacrate de-a lungul evolutiei actelor normative, principiul egalitătii de gen si al nediscriminarii se evidentiază ca elemente de armonizare a jurisprudentei, manifestându-se în general ca o ” norma suprastat” ce impune statelor o afinitate spre egalitate, sub toate aspectele, în demersul de aplicare al legislatiei lor.
Egalitatea între femei si bărbati este un drept fundamental, o valoare comună a Uniunii Europene si a României si o conditie necesară pentru realizarea obiectivelor europene si nationale de crestere economică, ocupare a fortei de muncă si a coeziunii sociale.

Cu toate că inegalitătile încă există, atat Uniunea Europeana cat si tara noastra a făcut progrese semnificative în ultimii ani în realizarea egalitătii între femei si bărbati. Aceasta se datorează, în principal, legislatiei în domeniul antidiscriminării, integrării dimensiunii egalitătii de gen si măsurilor specifice pentru avansarea si implicarea femeilor in viata sociala.

Aceste aspecte vizează accesul la ocuparea fortei de muncă, egalitatea salarială, protectia maternitătii, concediul parental, de asigurări sociale si profesionale, securitatea socială, sarcina probei în cazurile de discriminare si de auto-ocupare a fortei de muncă.

Principiul egalităţii de şanse intre femei si bărbaţi a început sa fie transpus in legislaţia şi în politicile UE, urmărindu-se reglementarea vieţii sociale a Statelor Membre din perspective economice.

Astfel, egalitatea între femei şi bărbaţi pe piaţa muncii s-a dovedit de importanţă crucială în spaţiul comunitar, plasând problematica egalităţii de şanse în centrul Strategiei Europene pentru Ocupare. Strategia Comunitara urmăreşte să combine integrarea perspectivei de gen în toate politicile şi programele Comunităţii Europene concomitent (complementar) cu promovarea acţiunilor specifice în favoarea femeilor.

În plus faţă de dispoziţiile legale referitoare la egalitatea de tratament dintre bărbaţi şi femei, legislaţia UE anti-discriminare a fost înlocuita de asigurarea unui nivel minim de protecţie şi un tratament egal pentru toată lumea de viaţă şi de muncă în Europa.

Aceste legi sunt proiectate pentru a asigura un tratament egal, indiferent de: rasă sau origine etnică;religie si vârstă , s.a.Pentru a răspunde acestei problematici extrem de complexe care se regaseste în toate domeniile vietii sociale, politice, economice si culturale,

Romania a dezvoltat cadrul legal si institutional si are in vedere adoptarea si implementarea Strategiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse între Femei si Bărbati pentru perioada 2010-2012 care va asigura o continuitate a politicilor din domeniul egalitătii de sanse între femei si bărbati dezvoltate până în anul 2009, pentru a răspunde nevoilor existente la nivel national.

B . CONCEPTE SI DEFINITII
Egalitatea de şanse (equal opportunities) reprezinta conceptul conform căruia toate fiinţele umane sunt libere să-si dezvolte capacităţile personale şi să aleagă fără limitări impuse de roluri stricte; faptul că diferitele comportamente, aspiraţii şi necesităţi ale femeilor şi bărbaţilor sunt luate în considerare, evaluate şi favorizate în mod egal înseamnă că femeile şi bărbaţii se bucură de aceeaşi libertate de a-şi realiza aspiraţiile.

Consideram ca acest concept presupune in linii definitorii:
Vizibilitate, autonomie, responsabilitate, participare egala a femeilor si barbatilor la toate sferele vietii publice si private.Opusul conceptului de inegalitate si discriminare, in lumina faptului ca egalitatea se afla la baza participarii echilibrate a celor doua sexe in toate domeniile vietii sociale.Luarea in considerare a capacitatilor, nevoilor si aspiratiilor diferitelor persoane de sex masculin sau feminin si tratamentul egal al acestora

Abordare ce are ca scop dezvoltarea durabila si echitabila intre barbati si femei, in sensul accesului egal la luarea deciziilor.
Discriminarea (discrimination) reprezinta orice diferenţiere, excludere, sau restrictie bazata pe sex, care are ca scop impiedicarea sau anularea recunoasterii , beneficiului sau exercitarii de catre femei, indiferent de statutul lor matrimonial, pe baza egalitatii dintre barbati si femei, a drepturilor omului si libertatilor fundamentale, in domeniile politic, economic, social, cultural, civil sau orice alt domeniu.

Discriminarea poate fi directa(tratament diferit fata de o persoana in defavoarea ei, pe criterii de sex, apartenenta, grad de educatie, etc) si indirecta cand intervine ca urmare a unei prevederi, criterii sau practici in aparenta neutre dar care prin efectele generate afecteaza o anumita categorie de persoane.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.