Problematica managementului

Trimis la data: 2013-07-26
Materia: Management
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 27
Nota: 9.50 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 56kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Incercarea de a delimita sfera de preocupare a ceea ce numim "management", cat si eventuala definire a conceptului, trebuie sa tina seama de contextul socio-economic actual, de caracterul global al economiei mondiale, de interdependenta profunda intre tari/companii, de viteza cu care se propaga schimbarea in viata zilnica a fiecarui individ, de faptul ca un nou tip de societate, anume societatea cunoasterii, este pe cale de a se impune definitiv in zilele noastre. Mai simplu spus, remarcam cu totii ca anumiti "actori" economici se dezvolta/ prospera pe parcursul anilor, platesc salarii generoase, uneori de milioane de Euro, platesc dividende semnificative si polarizeaza capitalurile, in timp ce alti "actori" economici ajung la faliment si ies din afaceri, ceea se traduce prin somaj, dezechilibre si pierderi pentru creditori; cel mai adesea percepem ca diferenta intre cele doua tipuri de "actori" economici este data de managementul aplicat.
Dezvoltarea si individualizarea in timp a ceea ce numim astazi "management" s-a cristalizat treptat ca o expresie directa a necesitatii unei mai bune utilizari a resurselor la nivel de organizatie. Unii autori considera ca primele cristalizari ale managementului trebuiesc identificate inca din sec. XV-XVI, dar marea majoritate a specialistilor/analistilor situeaza individualizarea managementului in jurul anului 1900, deci cu aproximativ un secol in urma.

Astfel, la inceputul secolului XX, doi mari ganditori in management, unul din SUA si unul din Europa, respectiv Frederick Winslow Taylor si Henri Fayol, prin initierea unor studii de amploare in intreprinderile industriale au pus bazele a ceea ce astazi numim management. Apreciem ca un alt moment de cotitura in evolutia managementului ca stiinta si/sau ca practica este dat de anii ia50 ai secolului trecut, cand apar primele lucrari ale lui Peter Drucker, considerat a fi parintele managementului modern. Din punctul de vedere al principalelor momente din evolutia istorica a managementului, sinteza grafica ce urmeaza ofera o prima perspectiva.


Pentru a contura problematica managementului, respectiv aspectele esentiale specifice acestui domeniu, trebuie sa facem distinctie, credem noi, intre anumite tipuri de organizatii/institutii/entitati; in sensul cel mai general avem notiunea de organizatie/institutie, ca notiune de maxima generalitate, ca sintagma ce include orice structura organizata a unei colectivitati umane, a unui grup de persoane (firma, intreprindere, asociatie, primarie, spital, club, universitate, partid etc.). Aceasta sintagma vom considera ca ofera o maxima generalitate de exprimare, deci vizeaza orice tip de institutie sociala; in continut, ea include doua tipuri de organizatii complet diferite:

- notiunea de firma/companie (intreprindere, companie, corporatie, societate comerciala, organizatii cooperatiste, holding etc.), ca tip particular de organizatie, care este orientata spre obtinerea de profit in urma activitatii desfasurate, deci care are un scop lucrativ; altfel spus, acest tip de entitate se intalneste in economia reala, sub diverse denumiri, in calitate de "actor" economic; pe parcursul a "n" ani, existenta sa este conditionata de obtinerea de profit, intrucat in caz contrar ajunge la faliment;

- notiunea de organizatie non-lucrativa (primarie, spital, club, universitate, asociatie, ONG etc.) care include o structura organizata a unui grup de persoane, structura ce isi obtine veniturile din diverse surse, cel mai frecvent de la bugetul public, ofera servicii/produse de un anume tip insa existenta sa pe "n" ani nu este conditionata de obtinerea profitului. Din punct de vedere al limbajului uzual, o alta distinctie ce se impune este cea intre "stiinta managementului" si managementul stiintific la nivel de firma; aceasta intrucat atunci cand utilizam sintagma "managementul firmei", explicit sau nu, avem in vedere altceva decat un management empiric, bazat exclusiv pe experienta si logica. Intr-o schematizare grafica simpla putem considera urmatoarele tipuri de organizatii si managementul asociat acestora:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.