Problematica romanelor calinesciene - Enigma Otiliei si Bietul Ioanide

Trimis la data: 2010-01-11
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 7.03 / 10
Downloads: 0
Autor: Radulian Gociu
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Poet, romancier, critic literar, publicist si eseist, George Calinescu este un scriitor de formatie enciclopedica, a carei activitate este coplesitoare. Modalitatea esentiala de exprimare, romanul, a atras atentia publicului pe care l-a sedus cu armele spiritului.
Cu o imagine panoramica, a vazut de sus peisajul societatii, complicat si complex. Prin romanele sale, a scos la iveala enigma, monstrul care zace in intunericul fiintei umane, a oferit omului prilejul de a cunoaste lumea in care traieste.
Cele patru romane ale sale prezinta evocarea jucausa a unui amor juvenil ( " Cartea nuntii " ), descrierea gradata a luptei pentru o comoara ascunsa ( " Enigma Otiliei " ), zbuciumul sufletesc al unui vizionar atacat de intrigi si persecutii intr-o societate de oameni napaditi de alte interese decat de cele creatoare ( " Bietul Ioanide ", " Scrinul negru " ). " Cartea nuntii " detine " rolul de cifru pentru o opera epica a lui George Calinescu " 1, toate romanele ulterioare gasindu-se embrionar in acest prim roman.

George Calinescu realizeaza romanul " Enigma Otiliei ", proza obiectiva de tip balzacian, care este o profunda critica sociala la adresa familiei burgheze. Subiectul devine interesant in " Enigma Otiliei ", doar prin aceea ca, punand un numar de personaje in situatia de a se manifesta, le declanseaza trairile interioare. Romanul se deschide cu fixarea timpului si locului in care se petrece actiunea: anul 1909, in Bucuresti, in casa lui Costache Giurgiuveanu, din strada Antim. Aici a venit "intr-o seara de la inceputul lui iulie ",2 Felix Sima, proaspat absolvent al Liceului Internat din Iasi, orfan, la unchiul si tutorele sau, Costache Giurgiuveanu, pentru a se inscrie la Facultatea de Medicina.

Punctual de plecare al actiunilor il constituie istoria unei mosteniri, in jurul careia se dezlantuie salbatic patimile si ies la iveala porniri instinctuale. Universul romanesc este simbolizat prin doua familii: Costache Giurgiuveanu si nepoata sa, Otilia, pe de o parte, iar pe de alta, Simion si Aglae Tulea, cu descendentii lor.
In acest univers, iau parte la framantarile lui trei personaje: Leonida Pascalopol, Stanica Ratiu si Felix Sima.

Leonida Pascalopol viziteaza casa lui Costache Giurgiuveanu, mistuit de pasiunea pentru Otilia, alcatuita din sentimente paterne si dorinte erotice: " N-as putea sa spun-marturiseste el lui Felix-daca iubesc pe domnisoara Otilia ca parinte sau ca barbat". Pascalopol ramane un vizitator fidel si din dorinta de a respira aerul unei familii, fiind orfan de tata si ramas celibatar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.