Problematica sociala a consumului de droguri

Trimis la data: 2009-11-16
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 41
Nota: 7.41 / 10
Downloads: 25
Autor: Tocilaru
Dimensiune: 113kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Problematica sociala a consumului de droguri
În societăţile contemporane, consumul de droguri constituie una dintre cele mai grave probleme sociale, strâns asociată cu alte probleme sociale printre care se pot menţiona, cu precădere, morbiditatea , şi criminalitatea. Astazi in toata lumea sunt peste 190 milioane de utilizatori de droguri. Utilizarea drogurilor sporeşte în rândul tinerilor din lume. Majoritatea utilizatorilor au vârsta sub 30 de ani.In 1999, numărul ţarilor care raportează utilizarea drogurilor prin injectare a fost de 136, numarul fiind de 80 in 1992. Dintre acestea, 93 de tari identificau HIV printre consumatorii de droguri.
Referat despre Problematica sociala a consumului de droguri
Cannabis este cel mai utilizat drog in toate părtile lumii.
Costul economic total al abuzului de droguri in Statele Unite se estimează aproximativ la 70 miliarde dolari anual. Industria drogurilor clandestina se estimează la 400 miliarde pe an. Prevalenţa abuzului diferitelor droguri variază intre regiuni si chiar intre ţari din intreaga lume. Estimările indica canabisul ca fiind cel mai abuzat drog in toată lumea, pe care il consuma aproximativ 141 de milioane de oameni.

In mod particular,un număr mare de oameni experimenteaza canabisul; in unele tari atat de mult incat 37% din copiii de scoala si adultii tineri au folosit drogul o data in ultimi ani si 10-25% o data in ultima luna. In general, abuzul de cannabis sporeste in multe ţări, stabilindu-se in ţările in care a atins un nivel inalt.

Lucrarea de faţa reprezintă o cercetare asupra consumului de droguri în România şi într-o anumită măsură în Târgu Mureş. Toate datele statistice pe care le conţine lucrarea sunt luate din surse oficiale, sondaje făcute pe un eşantion mare de oameni, din toate domeniile şi de toate vârstele. Primul capitol înfaţişează o privire de ansamblu asupra cadrului legal, instituţional, a politicilor, strategiilor si contextului legate de consumul de droguri. Se discută aici despre legi, regulamente, şi planuri de acţiune. Tot aici se face şi o prezentare amănunţită a tipurilor de droguri, pe categorii.

Al doilea capitol arată care sunt consecinţele consumului de droguri. Aici este vorba despre excluderea din societate, infracţionalitatea din cauza pierderii controlului şi dependenţei, consumul de droguri in anumite cercuri si grupări, iar la finalul capitolului sunt prezentate câteva date despre reintegrarea în societate a celor ce consumă sau au consumat droguri şi prevenirea criminalităţii în rândul lor.

Capitolul 3 este de fapt studiul de caz facut asupra populatiei din România în general şi asupra pupolaţiei tinere şi din şcolile din judeţul Mureş în particular. În ultimul capitol sunt formulate concluzile şi câteva metode şi mijloace de prevenire în şcoală, în familie şi în comunitate, a ceea ce înseamnă consumul de droguri. Creşterea în ultimii ani a traficului şi consumului ilicit de droguri din România reprezintă motivul pentru care a fost necesară adoptarea unor politici clare în domeniu. Pentru elaborarea unor activităţi preventive coerente şi eficiente este necesară mai întâi o cunoaştere a dimensiunii acestui fenomen social atât pe plan naţional, cât şi pe plan local, cunoaştere care să reprezinte un punct de plecare fundamentat ştiinţific pentru formularea unor politici de răspuns adecvate.

Obiectivul general al lucrării a fost realizarea unui studiu privind cunoştinţele, atitudinile şi dimensiunile consumului de tutun, alcool şi droguri ilegale în rândul populaţiei, astfel încât plecând de la o evaluare a situaţiei concrete să se poată acţiona ulterior în direcţia creşterii influenţei factorilor de protecţie şi a reducerii factorilor de risc, asigurându-se astfel o creştere a calităţii programelor de prevenire a consumului de droguri.

Obiectivul specific al acestei lucrări a fost dezvoltarea unor atitudini şi practice la nivelul întregii populaţii aflată într-o formă de învăţământ, prin intermediul programelor şcolare şi de petrecere a timpului liber, în scopul adoptării unui stil de viaţă sănătos, fără tutun, alcool şi droguri.

I. CONTEXTUL NAŢIONAL ŞI POLITICILE ÎN DOMENIU
În contextul aderării României la Uniunea Europeană, în plan legislativ, a continuat procesul de armonizare cu aquisul comunitar, prin elaborarea şi adoptarea unor acte normative de îmbunătăţire a cadrului juridic naţional atât în domeniul reducerii cererii cât şi în domeniul reducerii ofertei de droguri.

1.1Cadru legislativ
În baza Legii nr. 522/2004 şi a Hotărârii de Guvern nr. 860/2005, a fost emis un ordin comun al ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului sănătăţii publice referitor la metodologia de completare şi transmitere a fişelor standard de: admitere la tratament ca urmare a consumului de droguri, înregistrare a cazurilor de infecţii cu HIV, HVB şi HVC în rândul consumatorilor de droguri şi a urgenţelor medicale survenite ca urmare a consumului de droguri. Publicat în luna mai 2007, ordinul comun conţine reglementări referitoare la definiţii, criterii de notificare (includere şi excludere) a cazurilor şi instrucţiuni de completare a fişelor de colectare a datelor, în acord cu standardele europene.

După crearea cadrului legal, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 121/2006, aprobată, cu modificări, prin Legea nr. 186/2007, necesar aplicării directe a obligaţiilor având ca izvor regulamente europene, ANA, în exercitarea calităţii de autoritate naţională competentă pentru implementarea prevederilor regulamentelor europene, prin structura de specialitate, a demarat activităţile de autorizare pentru desfăşurarea de activităţi cu substanţe clasificate din categoria 1, realizarea înregistrărilor pentru operaţiuni cu substanţe clasificate din categoria 2 şi 3 precum şi autorizarea importurilor şi exporturilor.

În calitate de ghişeu unic privind precursorii, ANA a devenit, aşadar autoritatea de contact pe această problematică, în acest sens punând în practică un sistem de consultanţă, în vederea facilitării însuşirii de către societatea civilă a noilor obligaţii legale pentru derularea activităţilor cu precursori de droguri şi, implicit, prevenirii disfuncţiilor în activitatea comercială a operatorilor. În paralel cu această procedură, tot în scopul informării şi simplificării procedurilor au fost realizate instrucţiuni pentru operatori, publicate pe site-ul agenţiei, în cadrul secţiunii destinate acestui domeniu, care reprezintă un instrument facil şi flexibil de transmitere şi mediatizare a obligaţiilor legale pe categorii de operatori şi substanţe, formalităţi de îndeplinit, proceduri de urmat pentru
autorizare sau alte informaţii relevante. Rolul şi competenţele ANA în domeniul precursorilor s-au manifestat şi pe alte paliere, colaborarea cu autorităţi naţionale sau autorităţi ale altor state reprezentând un element important în cadrul sistemului de monitorizare şi control. Simultan cu acţiunile concrete de monitorizare a operaţiunilor cu precursori a continuat şi consolidarea legislativă.

În cadrul procesului de implementare a noului sistem de control şi monitorizare a circuitului precursorilor, anul 2007 a reprezentat o fază extrem de importantă, în această perioadă fiind elaborat regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 121/2006. Regulamentul de aplicare a urmărit să răspundă, în principal, solicitărilor operatorilor precum şi noilor cerinţe legale pentru derularea operaţiunilor intra - şi extra-comunitare, fiind aprobat un an mai târziu prin Hotărârea de Guvern nr. 358/2008 .

Conform datelor furnizate de Ministerul Justiţiei/Direcţia Probaţiune, urmare a punerii în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Guvern nr. 92/2000 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor de reintegrare socială a infractorilor şi de supraveghere a executării sancţiunilor neprivative de libertate, cu modificările şi completările ulterioare, la nivelul anului 2007 numărul persoanelor pentru care au fost întocmite referate de evaluare a crescut cu 30,6% faţă de anul 2006. De asemenea, numărul persoanelor condamnate cărora instanţa le-a impus respectarea obligaţiei de a se supune măsurilor de tratament sau îngrijire în scopul dezintoxicării se înscrie pe aceeaşi linie ascendentă cu o creştere de 81,8%.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.