Problematica sociologiei - locul sociologiei in ansamblul stiintelor socio-umane

Trimis la data: 2012-10-21
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 9.29 / 10
Downloads: 0
Autor: Horia Murescu
Dimensiune: 38kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din punct de vedere etimologic, termenul de sociologie vine din latinescul socius (tovaras, asociat) si grececul logos (stiinte, teorie) si a fost menit sa inlocuiasca termenul de "fizica sociala", utilizat de Saint-Simon (magistrul lui A. Comte). Cel care decide realizarea acestei substituiri este parintele sociologiei, A. Comte : " Consider ca trebuie sa indraznesc a folosi de acum acest termen nou (sociologie), echivalent expresiei mai vechi de fizica sociala, pentru a putea arata printr-un singur nume aceasta parte complementara filosofiei ... care se refera la studiul pozitiv al totalitatii legilor fundamentale proprii fenomenelor sociale"1.
Traind in mijlocul fenomenelor si proceselor sociale, vrand nevrand facem aprecieri asupra lor. Am putea spune ca fiecare om este un sociolog fara sa-si dea seama, la fel ca si "burghezul naiv" al lui Moliere, care nu-si dadea seama ca vorbeste in proza. De fapt, spune Szczepanski, fiecare om este un sociolog asa cum este si un medic : "se trateaza pe cont propriu", fie cu ceaiuri medicinale, fie cu alcool !!! Cu alte cuvinte, putem spune ca fiecare din noi poseda o "teorie" generala cu privire la viata sociala si comportamentul oamenilor, prin ghideaza propriul comportament si sta la baza deciziilor noastre sociale.

Aceasta asa-zisa teorie este nesistematizata si cuprinde un ansamblu de asa-zise legi generale, care stabilesc dependentele cauzale dintre fapte, situatii si comportamente, dintre motivatii, aspiratii si actiuni. Exemple de astfel de legi sunt : "Fiecare om actioneaza in conformitate cu interesele sale" ; "Prietenii ne ajuta cand suntem in dificultate" etc. Trebuie sa remarcam insa ca exponentii acestor "teorii" nu sunt "posesorii " unei sociologii stiintifice, nu sunt sociologi in adevaratul sens al cuvantului.

In cazul lor, putem vorbi despre o sociologie a bunului simt, despre o sociologie comuna si nu stiintifica. Sociologia comuna se caracterizeaza prin : generalizarea experientei cotidiene in mod afectiv, nesistematic si neverificat ; prin realizarea unor "interpretari de uz casnic" ; prin ignorarea relativitatii institutiilor. Sociologia stiintifica, spre deosebire de cea comuna, se bazeaza pe cercetari sistematice, pe utilizarea unui aparat conceptual, pe verificarea tezelor si a ipotezelor, ceea ce presupune un efort cognitiv special si specializat.

Pentru ca sociologia sa se dezvolte ca stiinta, era necesara detasarea ei de experienta comuna, de generalizarile neverificate, de aparente. " ... Prima intelepciune a sociologiei e aceasta : lucrurile nu sunt ce par a fi ... Realitatea sociala apare ca avand mai multe straturi de intelesuri. Descoperirea fiecaruia nou strat modifica intelegerea intregului" .5 Altfel spus, cunoasterea sociologica trebuie, pe de o parte, sa se delimiteze de cunoasterea comuna, iar pe de alta, trebuie sa se realizeze multidimensional si integrativ.

Un moment crucial in dezvoltarea sociologiei ca stiinta l-a constituit trecerea de la utilizarea datelor preluate din surse exterioare care ne explicam actiunile si comportamentele celorlalti, care ne (statistici oficiale ale administratiei de stat sau observatii provenite din cunoasterea comuna) la producerea prin mijloace proprii a datelor necesare (prin interviuri, prin chestionare pe esantioane reprezentative etc.).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.