Probleme actuale ale dreptului

Trimis la data: 2014-07-02
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Dan_S
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La aproape un secol de la acest congres nu numai ca nu au fost rezolvate in totalitate cele cinci chestiuni. De pilda nu in toate tarile s-a instituit un sistem de protectie a drepturilor interpretilor si executantilor ba mai mult apar noi probleme.
O parte din acestea au fost surprinse de Congresul de la Bruxelles din 23 septembrie 1989 unde Societatea internationala de drept de autor a pus in discutie necesitatea armonizarii dreptului european de autor pentru a putea subzista in fata inovatiilor tehnologice. De asemenea necesitatea de a se tine seama de coexistenta a doua sisteme de drept de autor respectiv copyright si drept european si in fine necesitatea mentinerii distinctiei intre drepturile de autor si drepturile conexe.
Nu se poate realiza o armonizare legislativa completa intrucat actioneaza anumite cauze obiective. Aatfel, Directiva nr.69 din 11 martie 1996 privind protectia juridica a bazelor de date a intrat in vigoare cu cateva luni inainte de publicarea Legii nr.8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe astfel ca armonizarea in totalitate nu s-a putut realiza. In afara cauzelor obiective exista cauze subiective care tin de exercitarea suveranitatii nationale de catre organele alese si abilitate in activitatea legislativa.

Per a contrario, se poate discuta despre o armonizare legislativa relativa bazandu-ne pe faptul ca dreptul nostru reprezinta un fenomen viu aflat intr-o permanenta dinamica intre acesta si relatiile sociale fiind o continua interferenta si interdependenta.
Stadiul armonizarii legislatiei romane in materia proprietatii intelectuala cu legislatia comunitara se afla intr-o faza corespunzatoare si raspunde in mare parte exigentelor formulate de specialistii internationali sau din cadrul structurilor comunitare.

Atat structura logico-juridica cat si tehnica juridica a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe reflecta majoritatea normelor de principiu cuprinse in cele cinci directive comunitare aplicabile in prezent.
Saltul calitativ si cantitativ realizat prin adoptarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe ne situeaza la un nivel comparabil cu cel al celorlalte state europene.

Cadrul nou legislativ creat prin Legea 8/1996 are menirea de a echilibra drepturile si obligatiile autorilor cu drepturile si obligatiile societatii in asa maniera incat raportul juridic contractual creat intre parti sa reflecte o pozitie de egalitate juridica respectandu-se astfel unul din principiile de baza a dreptului civil.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.