Probleme actuale in domeniul relatiilor publice

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Publicitate-PR Nivel: Facultate Pagini: 18 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 40kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dintre nenumaratele provocari pe care le au de infruntat in prezent relatiile publice, le supunem atentiei doar pe acelea care privesc locul acestei practici in contextul unei societati care sta sub semnul incertitudinii si complexitatii, unii vectori de schimbare ai practicii de relatii publice, cateva modalitati eficace de edificare a relatiilor sociale si interferentele relatiilor publice cu alte domenii.

III.1. Relatiile publice, ca parte a unui sistem complex si impredictibil
In studiul remarcabil Simmetry, Contingency, Complexity: Accommodating Uncertainty in Public Relations Theory - pe care l-a publicat in revista "Public Relations Review" (Murphy, 2000) -, Priscilla Murphy analizeaza mutatiile pe care le-au suferit relatiile publice sub impactul complexificarii societatii actuale. In cele ce urmeaza, vom prezenta succint doar cateva dintre percutantele observatii ale autoarei.

Un principiu care pare intru totul acceptabil la nivelul simtului comun spune ca opiniile referitoare la un subiect sunt cu atat mai stabile si mai certe cu cat stim mai multe despre el. Relatiile publice contrazic insa adesea teza de mai sus: cu cat stim mai multe despre domeniul aferent, cu atat ni se par mai contestabile principiile si normele care il guverneaza.

Configurarea relatiilor publice in acord cu modelul comunicarii bilaterale simetrice propus de catre James Grunig a constituit o varianta de teoretizare privilegiata pentru multi cercetatori. Centrat pe edificarea relatiilor care echilibreaza interesul personal (sau de grup) cu interesul celorlalti, acest model pare a fi orientat spre armonie sociala si stabilitate (daca nu chiar spre permanenta), adica spre valori care asigura tihna si securitate sociala.

Pe de alta insa, alti teoreticieni ai relatiilor publice au cautat sa construiasca modele cu variabile multiple, capabile sa recupereze dezordinea, tranzitia si desele schimbari ale centrelor de putere. Spre exemplu, potrivit unui asemenea model, imaginea organizationala apare ca rezultanta partial impredictibila a unui complex de factori: personali, sociali, politici, economici, ambientali etc.

Pentru Gabriel Vasquez, Carl Botan si Francisco Soto, relatiile publice constituie un proces instabil si recurent in cadrul caruia organizatiile si publicurile lor negociaza permanent semnificatii. Nici o organizatie nu este investita cu puterea speciala de a impune propriile semnificatii in spatiul social. Semnificatiile rezulta doar din interactiunile organizatiei cu publicul.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.