Probleme de ortografie si ortoepie

Trimis la data: 2012-02-05
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 42
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Dimova nina
Dimensiune: 79kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Limba are, ca functii de baza, mijlocirea comunicarii dintre oameni si contributia la formarea gandirii. Mesajul sau textul de transmis, oral sau in scris, este codificat in cuvinte cu o anumita structura si imbinate intr-un anumit mod. Scrierea reprezinta notarea impusa prin conventie a semnalelor sonore cu ajutorul unui sistem de semne-litere.Afirmatia ca ortografia limbii romane este fonetica (fonologica) poate fi considerata absolut valabila doar atunci cand are in vedere opozitia cu alte tipuri de scriere pictografica sau figurativa, ideografica, silabica sau cu ortografii esential etimologice adoptate si sustinute de alte limbi.
O scriere prin excelenta fonetica (analoga celei folosite exclusiv de specialisti) pe langa faptul ca este irealizabila intr-un cadru normal de comunicare lingvistica, nu ar putea sa-si exercite functiile interne, afectand transmiterea informatiilor - fapt sesizabil mai ales intr-o perspectiva diacronica. In plus, ar fi costisitoare pentru economia limbii, realitatea limbii fiind practic constituita din fapte unice si irepetabile.

In afara de realitatea interna a unei limbi, scrierea reflecta fapte ce tin de influente externe, de contacte intre limbi, de situatii de limba si multilingvism. Un sistem ortografic este rezultatul unei evolutii interne indelungate. Ortografia actioneaza in directia evitarii aberatiilor grafice, a formelor greu analizabile si implicit greu recognoscibile ( principiul morfologic ), a situatiilor de omografie ( principiul sintactic si cel simbolic).

O grafie justa (motivata) orienteaza (si influenteaza subiectiv) pronuntia, exercitand o functie nivelatoare.Ca atare ortografia limbii romane se manifesta ca rezultanta a mai multor principii, pastrand o anumita proportie a aportului lor. Luand in considerare acest aspect se evita caracterizarea limbii romane ca fiind "fonetica".
Scrierea alfabetica - asa cum este si cea a limbii romane - reproduce prin litere sunetul-tip, adica un anume semn grafic noteaza toate variantele de pronuntare individuala a aceluiasi sunet.

Scrierea trebuie sa fie unitara, stabilita prin reguli, de natura grafica (de exemplu, folosirea literei majuscule la inceputul unei propozitii sau al unei fraze), fie de pronuntare (spre exemplu, pronuntarea literei e ca ceo sau ca c o ori pronuntarea literei x ca cgzo sau ca ccso), fie de reguli gramaticale (morfologice sau sintactice: spre exemplu scrierea formelor de plural cu i sau cu e).
Ca forma de comunicare, limba sufera permanente modificari, imbogatiri, evolutii care sunt oglindite in formele sale lingvistice.

Normele limbajului scris sunt oglindite in sistemul de reguli ortografice.In momentul invatarii limbii, individul este obligat sa foloseasca limba conform normelor impuse de ortografia in actualitate.Forma de exprimare reprodusa prin ortografie este limba literara, varianta cultivata, ingrijita a limbii nationale.

"Cultivarea limbii inseamna, in primul rand, asigurarea exprimarii corecte - conform normelor limbii literare actuale - si, la un nivel superior, rafinarea si imbogatirea ei. In ambele acceptii cultivarea limbii vizeaza toate componentele exprimarii orale si scrise, deci pronuntarea - ortoepia -, scrierea - ortografia si punctuatia-, vocabularul si gramatica..." (Mioara Avram).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.