Probleme demografice ale judetului Maramures.Solutii de remediere

Trimis la data: 2011-03-30
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 7.07 / 10
Downloads: 209
Autor: Trif Cosan Maria Florica
Dimensiune: 208kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Migratiile, in acceptiunea foarte larga a termenului, implica ideea de deplasare, de schimbare de loc si de locuinta. Termenul se refera atat la plecarea individuala, la deplasarea grupelor umane, cat si la miscarile sezoniere, in cautare de lucru.Totodata, si deplasamentul international de populatie (pe o oarecare durata) este considerat drept migratie. Au fost distinse in acest fel migratii permanente (mai mult de un an) si migratii temporare, in vederea cautarii de lucru (mai mult de o luna).
Deplasarea populatiei in teritoriu capata diferite aspecte in functie de scop, ritmicitate, peridiocitate, durata etc.In functie de factorii si conditiile care favorizeaza sau determina deplasarea, se disting cateva categorii de populatie:

Populatia migratoare. Este vorba de aceea parte a populatiei care se deplaseaza in teritoriu si isi schimba domiciliul si locul de munca. In afara de deplasarea intre continente sau intre tari, aici se incadreaza si migratia populatiei din mediul rural spre cel urban.

Populatia navetista. Aceasta categorie este formata din populatia ce se deplaseaza zilnic pentru munca in teritoriu.Populatia sezoniera. In aceasta categorie este inclusa populatia ce se deplaseaza (indiferent de distanta), pentru munca pe o perioada determinata sau periodic (lunar, anual), in localitati balneoclimaterice sau de agrement.Populatia flotanta.

Este vorba de populatia ce se deplaseaza pentru munca, recreare sau in alte scopuri, in alta localitate decat cea de resedinta, fara a-si schimba domiciliul de baza, pentru o perioada mai mare de 48 de ore.

1.Cauze
Cauzele generale ale miscarilor migratorii sunt multiple. Ele sunt atribuite indeosebi proceselor de suprapopulare care au loc intr-o gama imensa de conditii asa-zise secundare, ce rezida din situatia economica, culturala, sanitara si psihologica.
Atunci cand cresterea naturala a populatiei nu este urmata de o crestere corespunzatoare a gradului de folosire a forte de munca, de o crestere a venitului, la nivel de tara sau regiune, atunci in mod direct, in mod obiectiv se produce o suprapopulare si, ca urmare, o miscare a populatiei dintr-un loc in altul.

Suprapopularea poate fi provocata prin miscarea naturala a populatiei cand excedentul natalitatii domina indicele mortalitatii. Suprapopularea nu este o simpla consecinta demografica. De amintit sunt consecintele pe care le-au avut, intr-o serie de tari, trecerea in agricultura, de la policultura la monocultura, trecerea agriculturii de la cultura pamantului la cresterea intensiva a animalelor, trecerea, in consecinta, la ramuri economice care cer o reducere a mainii de lucru.

Dezvoltarea retelelor de comunicatii favorizeaza dispersarea industriilor pe teritoriu, proces urmat de procesul de migratie.
Un interes deosebit il prezinta miscarile migratoare interne ale populatiei si deplasarile pentru munca, determinate mai ales de diferentierea nivelelor de dezvoltare a regiunilor, in functie de ritmul de industrializare a tarilor respective.

In cadrul judetului Maramures, miscarile de populatie s-au produs in speta spre centrele urbane de interes regional, sau spre zonele internationale. Lipsa locurilor de munca, odata cu inchiderea majoritatii dintre centrele industriale care atrageau o mare forta de munca, a dus la un exod al populatiei tinere sau de varsta mijlocie spre tarile Uniunii Europene sau spre alte zone internationale capabile sa le ofere o viata prospera si locuri de munca bine platite.

2.Efecte
Declinul demografic determinat de migratie imbraca doua aspecte:
- pierderea directa
- efectele in timp ale deteriorarii structurii pe varste.
Ponderea populatiei tinere cu varste intre 18-40 de ani este de 37,6% din populatia intregului judet, iar in populatia care a emigrat legal dupa 1991 aceeasi categorie de populatie reprezinta aproape 55%.

Odata cu populatia tanara au plecat si copiii pe care aceasta populatie i-ar fi avut. In intreaga migratie neta dintre cele doua recensaminte, ponderea celor avand varstele cele mai fertile, intre 20 si 40 de ani, a reprezentat 62%.

Ponderea migrantilor pentru munca are o structura pe varste tanara, insa date fiabile asupra acestei structuri nu sunt disponibile. Grupele de varsta folosite in publicarea datelor asupra migratiei externe nu permit determinarea structurii componentei cunoscute a migratiei externe pe grupe de varsta similare cu cele ale structurii migratiei externe totale, comparabilitatea fiind partial afectata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.