Probleme fundamentale ale organizarii economice a societatii

Trimis la data: 2009-04-18
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 8.21 / 10
Downloads: 0
Autor: Laura Lungu
Dimensiune: 27kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cele trei probleme majore pe care este chemata sa le rezolve organizarea economica a unei societati sunt urmatoarele: 1) CE bunuri se vor putea produce si in CE cantitate?; 2) CUM se vor produce, in ce modalitate tehnologica?; 3) PENTRU CINE se vor produce bunurile? Aceste probleme sunt fundamentale si comune tuturor economiilor, dar diferitele societati incearca sa le rezolve folosind institutii diferite.La prima intrebare careia organizarea economica trebuie sa-i dea raspuns este foarte importanta optiunea intre a produce bunuri de consum sau bunuri de investitie, acestea din urma largind baza consumului in viitor. Intr-o economie de piata sortimentul de bunuri si cantitatile ce trebuie produse se stabilesc in urma deciziilor milioanelor de consumatori si firme de afaceri.
Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare trebuie sa facem apel la factorii de productie: pamant, munca, capital (factori primari), tehnologiile, informatia si abilitatea intreprinzatorului (neofactorii de productie). Este vorba de folosirea lor in producerea bunurilor precum si de combinatiile posibile intre ei in procesul utilizarii. In tarile dezvoltate gradul de inzestrare tehnica este foarte ridicat, deci se desfasoara un proces de productie intensiv in care factorul "capital" are o pondere mare.

In tarile lumii a treia, in schimb, predomina factorul "munca" in producerea celor necesare, inzestrarea tehnica a muncii fiind mai redusa. In aceste tari echipamentul, utilajele sunt scumpe, iar forta de munca este ieftina. Iata cum pretul factorilor de productie ne indica modul de organizare a productiei. Cea de-a doua intrebare trebuie intregita cu alte cateva: "de catre cine trebuie produse bunurile?" (corporatii, firme, agenti economici privati); "cu ce resurse?" (caderi de apa, soare, vant, electricitate, atomi) si "in ce modalitate tehnologica?".

C. Pentru cine sa se produca?Explicitarea celei de-a treia intrebari ne indica cum se va imparti produsul national intre indivizi, firme, stat. Intr-o economie de piata gospodariile casnice vor consuma doar acea cantitate de bunuri pe care o pot cumpara. Deci, problema destinatiei bunurilor este, in fond, o problema a distributiei acestora intre membrii societatii. Consumatorul va procura bunuri in functie de volumul veniturilor de care dispune.

Acest volum al veniturilor este determinat de cantitatea de factori de productie aflata in proprietatea consumatorului. Acesta poate fi proprietarul unei sume de bani, al unui lot de pamant sau poate dispune numai de propria sa forta de munca ca unica sursa de venituri. In lumina logicii economiei de piata acei consumatori care nu dispun de pregatirea profesionala solicitata de piata si nu sunt nici proprietari de capital sau de pamant vor deveni saraci sau vor ramane saraci.

Acele categorii de oameni care dispun de o pregatire profesionala superioara sau de capital si pamant vor fi bogati si isi vor putea permite un consum mai mare.Problemele economice fundamentale, "ce, cum si pentru cine?" sunt solutionate in mod diferit in functie de organizarea economica a societatii. Istoria omenirii cunoaste trei astfel de modalitati bazate pe: 1) traditie;2) comanda; 3) piata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.