Probleme generale ale activitatii autoritatilor administratiei publice

Trimis la data: 2014-12-27 Materia: Administratie Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ralu_75 Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Complexitatea fenomenului administrativ impune Administratiei Statului sa se adapteze la nevoile sociale carora trebuie sa le dea satisfactie, sa le realizeze. De altfel, realizarea sarcinilor administratiei se poate face nu in general ci prin crearea cadrului organizatoric, a structurilor adecvate, a organelor, autoritatilor, institutiilor sau serviciilor publice necesare. Uneori si alte organe publice indeplinesc activitati cu caracter administrativ chiar daca ele formal, apartin organelor puterii judecatoresti sau a puterii legislative. De aceea, ni se pare de actualitate definitia data de juristul german Otto Mayer "administratia cuprinde intreaga activitate a Statului care nu e nici legislatiune nici justitie".

De fapt, rationamentul autorului citat este foarte clar, el defineste administratia ca activitate, nu ca structura, delimitand-o de activitatea de legislatiune si de aceea de "justitie", ceea ce lasa sa se inteleaga faptul ca activitatea de administrare, acte administrative realizeaza si organele care, prin natura si finalitatea lor, au fost create pentru a realiza "legislatiune" sau "justitie".

De altminteri, Constitutia actuala a Romaniei in art.48 stabileste aria actelor emise de autoritatile publice (nu autoritatile administratiei publice) care pot fi atacate in fata instantelor de contencios administrativ. In doctrina s-a pus problema definirii actelor realizate de organele administratiei publice, stiut fiind faptul ca organele statului, organele publice, actioneaza in regim de putere publica dar, nu toata activitatea administratiei se realizeaza in acest regim juridic.

Cursurile de drept administrativ din perioada interbelica se refereau la "Mijloacele juridice prin care puterea executiva lucreaza asupra administratiei" sau "activitatea puterii executive" aratandu-se ca "activitatea administrativa este incredintata autoritatilor administrative, ea se exercita asupra materiilor administrative.

Dupa anul 1950 pana la inceputul anilor '90, doctrina administrativa a operat cu "forme de activitate ale organelor administratiei de stat", evidentiindu-se mai multe astfel de forme ca: actul juridic unilateral ce nu realizeaza puterea de stat; actul administrativ; actul juridic contractual; operatiunea administrativa; operatiunea tehnica administrativa si operatiunea direct productiva. Intr-o alta opinie exprimata tot in acea perioada se sustine ca faptele juridice realizate de administratie se concretizeaza in acte juridice si fapte materiale juridice, idee preluata si in prezent in sensul ca, dupa ce sunt enuntate sustinerile autorului susmentionat se precizeaza ca aceasta "teza isi pastreaza valabilitatea si in prezent".

Fara a intra in detaliile controverselor teoretice pe aceasta problema este necesar sa ne oprim asupra unui aspect pe care il consideram mult mai important - care este scopul administratiei publice, al autoritatilor, organelor sale, fie ca avem in vedere actuala reglementare a administratiei, a sistemului statal creat pentru a realiza administratia tarii fie a unor organe din cadrul Parlamentului sau a unor activitati administrative realizate de autoritatile puterii judecatoresti. Aceasta problema naste intrebarea "de ce s-a infiintat un anumit organ, o autoritate, institutie publica?"

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.