Probleme privind aplicarea legii penale in timp

Trimis la data: 2015-09-19
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_B
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Principiile care guverneaza aplicarea legii penale in timp sunt menite sa dea solutii problemelor de interactiune a timpului cu faptele infractionale, adica sa determine legea penala aplicabila:
- cand infractiunea s-a savarsit si se judeca sub imperiul aceleiasi legi;
- cand fapta la data cand s-a savarsit nu era infractiune, dar o lege ulterioara o considera infractiune;
- cand fapta la data savarsirii era infractiune dar pana la judecarea ei ori exeecutarea pedepsei pronuntate pentru acea infractiune intervine o lege care scoate in afara licitului penal fapta comisa;
Este un principiu de baza al apararii legii penale in timp, ce da expresie si decurge din principiul legalitatii, ce corespunde nevoilor de aparare sociala ca si al apararii drepturilor si libertatilor cetatenilor.
Potrivit acestui principiu legea penala se aplica infractiunilor savarsite in timpul cat ea se afla in vigoare.
Intrarea in vigoare a unei legi penale, de regula, coincide cu publicarea ei in Monitorul Oficial.

Intrarea in vigoare a unei legi penale poate avea loc si la o data ulterioara publicarii ei - cand se prevede o astfel de data in respectiva lege. Intrarea in vigoare a legii penale la o data ulterioara publicarii ei poate fi determinate de:
a) necesitatea creerii unui timp (vacatio legis - repausul legii) pentru a putea fi cunoscuta atat de destinatari cat si de catre organele de aplicare;
b) pentru a da posibilitate indivizilor sa se conformeze noilor exigente penale

Exemplul de legi penale ce au intrat in vigoare la o data ulterioara publicarii.Codul penal actual a fost adoptat la 21 iunie 1968, iar in vigoare a intrat la 1 ianuarie 1969 potrivit si dispozitiei (art. 363 C.p.). Legea privind economia vanatului si vanatoarea din 12 noiembrie 1976, prevedea in dispoziti din art. 43, al. 1, ca va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii.
Prin publicare se realizeaza o mai buna cunoastere a legii si nimeni nu va putea invoca, in caz de incalcare, ca nu au cunoscut-o (nemo censeturi ignorare legem)

Iesirea din vigoare are loc prin abrogare
Abrogarea dupa intinderea ei poate fi totala - cand intreaga lege este scoasa din vigoare si partiala, cand doar o parte din lege este scoasa din vigoare.Abrogarea, dupa caracterul ei poate fi : expresa - si tacita. O abrogare este expresa cand se prevede de legea de abrogare, ce anume se scoate din vigoare :legea nr...., art....al..., iar aceasta trebuie sa fie regula in dreptul penal. Abrogarea este tacita sau implicita cand aceasta se desprinde din economia legii, ori a normelor ce privesc aceleasi relatii sociale de aparare, prevazand aceleasi fapte ca infractiuni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.