Probleme teoretice si practice ale curriculumui in invatamantul romanesc

Trimis la data: 2012-02-04
Materia: Pedagogie
Nivel: Facultate
Pagini: n/a
Nota: 7.03 / 10
Downloads: 565
Autor: Cri�oemu Bianca Ioana
Dimensiune: 49kb
Voturi: 30
Tipul fisierelor: ppt
Acorda si tu o nota acestui referat:
Perspectiva procesuala
Perspectiva structurala
Modelul pentagonal, include urmatoarele componente: finalitatile; continuturile; timpul de instruire; strategiile de instruire; strategiile de evaluare.Perspectiva produselor sau documentelor curriculare
Criterii: filosofice, logico-stiintifice, pedagogice, psihologice.
Sursele principalele ale continutului invatamantului sunt: cunoasterea ca proces si ca produs, activitatea productiva, cultura si relatiile interpersonale.Curriculumul nucleu reprezinta trunchiul comun, obligatoriu, adica numarul minim de ore de la fiecare disciplina obligatorie prevazuta in planul de invatamant. El reprezinta unicul sistem de referinta pentru evaluarile si examinarile externe (nationale) din sistem si pentru elaborarea standardelor curriculare de performanta.

Curriculumul la decizia scolii asigura diferenta de ore dintre curriculum-ul nucleu si numarul minim sau maxim de ore pe saptamana, pentru fiecare disciplina scolara prevazuta in planurile-cadru de invatamant, pe an de studiu (Curriculum nucleu aprofundat; Curriculum extins; Curriculum elaborat in scoala).

Abordarea interdisciplinara presupune dezvoltarea unui sistem de cunostinte aflate la intersectia mai multor domenii de cunoastere si a competentelor de utilizare a acestor cunostinte pentru achizitii noi, pentru solutionarea unor situatii-problema complexe.

Organizarea modulara urmareste crearea unor punti de legatura intre filierele scolare, educatia continua a adultilor. Educatia modulara conduce la eliminarea barierelor artificiale dintre cicluri si niveluri de invatamant ca si dintre educatia formala si cea informala. Astfel, fiecare individ poate sa-si aleaga propriul sau traseu si ritm de instruire.

Integrarea curriculara presupune sintetizarea si organizarea didactica a continuturilor din domenii diferite ale cunoasterii, astfel incat sa se asigure achizitia de catre elevi a unei imagini coerente, unitare despre lumea reala. Termenul "curriculum integrat" sugereaza corelarea continuturilor in care punctul de pornire este cel mai adesea finalitatea, in functie de care sunt alese toate celelalte componente ale procesului instructiv-educativ.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.