Problemele businessului mic si mijlociu in Republica Moldova

Trimis la data: 2002-09-23 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 11
Autor: Ioana Nemescu Dimensiune: 48kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Businessul privat în R. Moldova a început să apară şi să se dezvolte pe la sfîrşitul anilor 80, după liberalizarea gorbaciovistă. Primele semne de viaţă ale privaţilor au apărut odată cu fondarea primelor cooperative. Acestea din urmă au dispărut cu timpul, în locul lor apărînd SRL-uri, Societăţi pe Acţiuni, Întreprinderi Individuale. După demararea privatizării pămînturilor au apărut şi Gospodăriile de fermieri, Asociaţii, etc.

Scopul tuturor celor care au iniţiat afaceri proprii a fost cîştigarea unui ban propriu, într-o afacere proprie. Şi iată de aici au început problemele. Primele probleme au fost de mentalitate. Oamenii primeau foarte greu în sufletul lor noul fenomen economic – businessul privat. De obicei „particularii” erau priviţi cu suspiciune ca pe nişte afacerişti şi demolatori ai sistemului. Dar această stare de suspiciune a fost depăşită destul de repede, odată cu prosperarea primelor şi apariţia multora care doreau să aibă afaceri proprii.

Aceste probleme aveau să le pară primelor businessmeni floare la ureche după ce au apărut altele, cu mult mai complicate, şi care durează pînă în ziua de astăzi – relaţiile cu statul, adică cu instituţiile de stat. Brusc statul a început să se intereseze foarte mult de activitatea businessului privat. Şi asta în condiţiile în care destul de mult timp nici nu l-a observat. A apărut şi o patologie nouă la organele statale – frica cronică ca nu cumva cetăţenii să se îmbogăţească prea tare. Şi au început a pune piedici. Impozite mari, controale frecvente, cerinţe igienice exagerate, standardizate, licenţiere, autorizaţii, etc.

Pentru nişte întreprinderi mari aceste lucruri erau cunoscute, sau dacă nu, măcar foarte uşor de realizat, dată fiind puterea financiară de care dispuneau. Cu toate că istoria cunoaşte cazuri cînd şi asemenea întreprinderi dădeau faliment din cauza legislaţiei anapoda. Pentru cei cu pile, cu fini, nănaşi şi cumetri din Guvern sau Parlament, aceste probleme la fel erau şi mai sunt foarte uşor de rezolvat. Şi nimeni, pînă nu demult, nu şi-a pus întrebarea: dar ce facem cu micul business? Ăsta de unde să ia bani pentru mită? De unde să ia încă 10 ore (plus cele 24) ca să treacă prin renumitul teasc al birocraţiei sovietice din independenta R. Moldova?

Businessul mic în statele dezvoltate
O economie dezvoltată nu înseamnă altceva decît întreprinderi sănătoase, business orientat spre o dezvoltare continuă, implementarea noilor tehnologii, şi cel mai important – un consumator cu putere mare de cumpărare. Ori la noi nici unul din aceste elemente nu este prezent, ceea ce şi face ca să rămînem într-o economie falimentară. Consumatorul despre care vorbeam mai sus nu este altceva decît clasa medie, care în ţările dezvoltate nu-s altcineva decît întreprinzătorii privaţi, oameni care au afaceri proprii mici şi mijlocii.

E bine acolo unde nu suntem noi?
În Italia de exemplu, 90 % din întreprinderi sunt mici şi mijlocii, numărul mediu de angajaţi fiind de 3-4 persoane. Sunt foarte răspîndite afacerile de familie, în care activează doar membrii familiei. Dezvoltarea pe această cale a fost încurajată şi stimulată nu numai de statul italian, dar şi de companiile mari. Şi asta pentru că companiile mari sunt interesate să plaseze unele comenzi de fabricare a materialelor de completare întreprinderilor mici, ele ocupîndu-se doar cu asamblarea. Efectul este bine cunoscut – productivitate înaltă a muncii, valoare adăugată a produsului mare, etc.

Un alt segment, altul decît producerea, îl constituie serviciile. Oamenii singuri au înţeles că este mai convenabil să te adresezi după un serviciu la o firmă mică decît la una mare, pentru că cea mică activează într-un teritoriu restrîns, astfel reacţionînd foarte repede la cererea clientului, pe cînd birocraţia din marile companii, cauzează totdeauna la întîrzieri neconvenabile.

La fel stau lucrurile şi în Japonia, Taiwan şi China. Mai ales atunci cînd vorbim de uzinele de asamblare a tehnicii de calcul, aparatelor de uz casnic, etc. Astfel, pe lîngă întreprinderile mari, trăiesc 2-3, iar uneori pînă la 100 de întreprinderi mici. Una face piuliţe, alta face carcasuri, alta... şi aşa mai departe.

Irlanda, care cu 10 ani în urmă era una din ţările slab dezvoltate din Europa, astăzi este una dintre cele mai dezvoltate, tot datorită dezvoltării businessului mic. Un caz povestit de un businessman care a vizitat această ţară ni s-a părut interesant. Doi irlandezi au hotărît să producă ciuperci. Evident, la început aveau numai ideea. Avînd în posesie doar tehnologia şi informaţia de unde pot procura utilaj necesar, ei au început a căuta oameni care să producă ciupercile, iar ei doar să le vîndă. Astfel ei au găsit circa 300 de persoane care au instalat pe pămînturile lor utilajul necesar pentru producerea ciupercilor. În scurt timp afacerea a început să meargă destul de bine.

Ei au cumpărat cîteva automobile cu care strîngeau ciupercile de la crescători (aceştea erau dispersaţi practic pe tot teritoriul Irlandei). Au cumpărat şi cîteva camioane cu care transportau la două companii din Marea Britanie ciupercile adunate. Dispunînd totuşi de resurse financiare destul de modeste, în curînd au început să aibă probleme cu achiziţionarea ciupercilor, dat fiind faptul că nu le ajungeau automobile. Au mai intervenit probleme şi la transportarea ciupercilor în Marea Britanie. Astfel, s-a ajuns la situaţia în care, parteneri lor englezi erau cît pe ce să renunţe la ei. Ieşirea din situaţie a fost distribuirea activităţilor la diferite companii specializate deja existente. Bunăoară a fost angajată, o mică întreprindere de transport, care transporta ciupercile de la crescătorie la minifabrică de prelucrare a fructelor, unde se prelucrau şi se ambalau ciupercile pentru furnizare ulterioară. Astfel, criza a fost depăşită, iar cei doi irlandezi au ajuns să se ocupe doar de gestiunea afacerii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.