Procedee de bioremediere a solurilor poluate cu petrol si metale grele

Trimis la data: 2013-03-27
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 7.27 / 10
Downloads: 1
Autor: Diana elena
Dimensiune: 150kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Solul este partea superioara, afnata, a litosferei, care se afla intr-o continua evolutie sub influenta factorilor pedogenetici, reprezentand stratul superficial al Pamantului in care se dezvolta viata vegetala. Stratul fertil al solului contine nutrienti si este alcatuit din humus si dinloess. El poate proveni si din mulci. Un sol lipsit de o cantitate suficienta de nutrienti de numeste oligotrofic. Solul s-a format ca rezultat al interactiunii celorlalte geosfere. Procesul de formare a solurilor se numeste pedogeneza. Solurile sunt diferite de la un continent la altul, de la o regiune la alta, dar si in cadrul aceleiasi regiuni.
Poluarea reprezinta contaminarea mediului inconjurator cu materiale care interfereaza cu sanatatea umana, calitatea vietii sau functia naturala a ecosistemelor (organismele vii si mediul in care traiesc). Chiar daca uneori poluarea mediului inconjurator este un rezultat al cauzelor naturale cum ar fi eruptiile vulcanice, cea mai mare parte a substantelor poluante provin din activitatile umane.
Sunt doua categorii de materiale poluante (poluanti):

Poluantii biodegradabili sunt substante, cum ar fi apa menajera, care se descompun rapid in proces natural. Acesti poluanti devin o problema cand se acumuleaza mai rapid decat pot sa se descompuna. Poluantii nondegradabili sunt materiale care nu se descompun sau se descompun foarte lent in mediul natural. Odata ce apare contaminarea, este dificil sau chiar imposibil sa se indeparteze acesti poluanti din mediu.
Compusii nondegradabili cum ar fi diclor-difenil-tricloretan (DDT), dioxine, difenili policrorurati (PCB) si materiale radioactive pot sa ajunga la nivele periculoase de acumulare si pot sa urce in lantul trofic prin intermediul animalelor.

De exemplu, moleculele compusilor toxici pot sa se depuna pe suprafata plantelor acvatice fara sa distruga acele plante. Principalele metale grele care pot ajunge pe sol sau in sol din diferite surse sunt plumbul, zincul, cuprul, mercurul, nichelul, cromul si cobaltul. Ele pot aparea in sol sub forma de ioni sau sub forma unor substante complexe. Sursele de poluare cu metale grele a solului pot fi namolurile provenite din instalatiile de epurare a apeleor, apele menajere si industriale folosite la irigarea culturilor, depozitele de steril si reziduuri din industria miniera, fertilizantii, pesticidele si amendamentele folosite in agricultura sau gazele de esapament de la autovehicule.

Transportul metalelor grele in sol se face prin apa, sub forma de compusi dizolvati, compusi in suspensie sau sub forma de particule levigate, prin gaze sub forma de compusi volatili sau prin microorganismele din sol, care incorporeaza metalele in biomasa lor. Acumularea metalelor grele raspandite in biosfera pot avea loc in sol, pana la limita de toxicitate, producand dezechilibre ale proceselor fizice, chimice si biologice ce au loc la acest nivel. Aceste elemente se mai pot acumula in sedimentele din bazinele acvatice, in biomasa vegetala prin procese de bioacumulare si in biomasa animala prin procese de bioconcentrare in lungul lanturilor trofice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.