Procedura acordului de mediu autorizatiei si studiului de impact in Romania

Trimis la data: 2013-02-10
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.63 / 10
Downloads: 0
Autor: Laurentiu Radulescu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Reglementarea acordului de mediu, autorizatiei si studiului de impact in Romania anterioara Legii nr. 137/1995. Dupa 1990, prin ordine si decizii ale ministerului de resort s-au stabilit, ca acte administrative, acordul si autorizatia de mediu in studiul de impact ca element al documentatiei de fundamentare a acestora. Acordul de mediu (reglementat prin Ordinul nr. 170/1.11.1990 al Ministerului Mediului si Decizia nr. 113 din 26.11.1990 privind aprobarea normativului de continut pentru obtinerea acordului de mediu) era considerat actul tehnico-juridic necesar pentru evaluarea incidentelor asupra mediului pe care le pot avea lucrarile sau activitatile in stare de proiect.
Procedura de emitere cuprindea depunerea de catre proiectantul general a documentatiei formate din: extras din documentatia tehnica de investitii, studiul de impact, avize (dupa caz, din partea autoritatilor pentru ape, silvice etc.) si accepte (din partea detinatorilor de terenuri, tertilor pentru diverse cooperari) si eliberarea acordului, dupa caz, de agentia de supraveghere si protectie a mediului ori de Departamentul mediului, al ministerului de resort.

Sub raportul continutului, acordul se referea la:a) parametrii constructivi si functionali, pentru toti factorii de mediu, aferenti lucrarilor propuse sa se realizeze si b) conditii de evacuare a noxelor in raport cu admisibilitatea acestora in factori de mediu.
Intr-o asemenea perspectiva, studiul de impact se constituia intr-un element al documentatiei tehnice necesare pentru obtinerea acordului de mediu. Acesta era obligatoriu pentru activitatile prevazute expres pe lista stabilita de ministerul de resort, cuprinzand 11 domenii de activitate. Studiile de impact se intocmeau, prin grija proiectantului si "prin comanda" la Institutul de Cercetari pentru Ingineria Mediului.

Acordul de mediu este definit de lege drept act tehnico-juridic prin care se stabilesc conditiile de realizare a proiectului, din punct de vedere al protectiei mediului; acordul de mediu reprezinta decizia autoritatii competente pentru protectia mediului, care da dreptul titularului de proiect sa realizeze proiectul din punct de vedere al protectiei mediului; art.2 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.195/2005 privind Protectia Mediului, publicata in MO nr.1196/30.12.2005, aprobata cu modificari prin Legea nr.265/2006, publicata in MO nr.586/06.07.2006

In privinta campului de aplicare, acordul este obligatoriu pentru investitii noi, modificarea celor existente si pentru activitatile expres prevazute in anexa nr. II a Legii protectiei mediului. Este vorba de activitati apartinand a 8 domenii (transporturi, energie, constructii hidrotehnice, eliminarea deseurilor, ambalajelor si recipientelor, apararea nationala, sport, turism, agrement, industrie, alte lucrari sau instalatii) care, prin natura lor in raport cu anumiti parametri tehnico-functionali prezinta un pericol potential pentru mediu.

Lista activitatilor care se supun procedurii de evaluare a impactului pentru obtinerea acordului si/sau autorizatiei de mediu se completeaza de catre autoritatea centrala pentru protectia mediului ca orice activitate noua, necunoscuta la data intocmirii listei. Pentru alte activitati decat cele enumerate mai sus, autoritatea competenta pentru protectia mediului va stabili daca aceste activitati pot avea un impact deosebit asupra mediului.

In acest scop, va folosi unele criterii de selectie, cum sunt: caracteristicile proiectului sau activitatii (ca dimensiunea proiectului, utilizarea resurselor naturale, generarea de deseuri, poluarea si tulburarea vecinitatii, riscul de accidente etc.); amplasarea proiectului sau a activitatii (luandu-se in considerare sensibilitatea zonelor geografice posibil a fi afectate prin investitia proiectata, in special in ceea ce priveste: utilizarea actuala a terenului; disponibilitatea relativa, calitatea si capacitatea de regenerare a resurselor naturale din zona.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.