Procedura actelor administative

Trimis la data: 2012-10-17
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.17 / 10
Downloads: 0
Autor: alexandrud
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. Definire
Activitatea executiva ce se efectueaza de catre organele administratiei de stat este o activitate foarte complexa. Formarea, aplicarea, verificarea actelor si deciziilor administrative, formeaza un lant de operatiuni succesive, logice si interdependente. Procesul administrativ se poate defini ca fiind ansamblul actelor si faptelor realizate de administratia de stat in indeplinirea activitatilor cei revin conform legii.
Procedura administrativa se poate defini ca reprezentand ansamblul formalitatilor indeplinite de organele administratiei de stat pentru organizarea executarii si executarea concreta a legilor si a actelor subordonate acestora, acte care pot emana de la administratia de stat sau de la alte subiecte de drept. Procedura administrativa reprezinta totodata si totalitatea normelor juridice care reglementeaza forma in care se indeplineste activitatea executiva.

In doctrina notiunea de procedura are mai mai multe sensuri. In sens larg ea cuprinde norme care arata care organe sunt chemate sa indeplineasca anumite activitati, ce atributii are fiecare organ, ce acte sau operatiuni se indeplinesc de catre organele sau persoanele participante in cadrul unei activitati. Pentru notiunea de procedura administrativa acest ultim sens este utilizat frecvent deoarece acest sens priveste normele de procedura propriu-zisa.

Procedura administrativa se realizeaza in moduri diferite si specifice in cazul actelor juridice, a faptelor, a operatiunilor tehnico-materiale, cea mai importanta categorie a procedurii administrative fiind procedura actelor administrative.Prin procedura administrativa se intelege totalitatea formalitatilor care participa la realizarea activitatii executive, neputand considera intreaga activitate executiva ca fiind insasi procedura administrativa, deoarece astfel s-ar sterge orice diferenta dintre continutul acestei activitati si formalitatile ce trebuie indeplinite pentru realizarea ei.

Procedura administrativa nu se confunda cu dreptul procedural administrativ. Procedura administrativa este forma de desfasurare a activitatii iar dreptul procedural administrativ reprezinta ansamblul normelor ce reglementeaza forma in care se desfasoara activitatea executiva. De asemenea trebuie sa se faca distinctie si intre dreptul administrativ material care reglementeaza continutul activitatii executive si dreptul procedural administrativ care reglementeaza forma de realizarea a acestei activitati.Mai trebuie facuta precizarea ca fiecarei forme concrete de activitate executiva ii corespund anumite forme procedurale.

2. Caracteristici
Prin urmatoarele se poate constata ca procedura administrativa are unele caracteristici care o disting, in special, fata de procedura civila:
a) procedura administrativa este reglementata prin lege si acte normative subordonate legii, unele emise inclusiv de catre administratia de stat, pe cand procedura judiciara este reglementata prin lege (cod);
b) procedura administrativa este formata dintr-un ansamblu de proceduri dintre cele mai diferite, pe cand procedura judiciara nu are un caracter atat de complex;

c) procedura administrativa se declanseaza de cele mai multe ori din oficiu pe cand cea judiciara se declanseaza numai la sesizarea instantei de judecata de catre partile in litigiu, procuror, alte organe prevazute de lege;
d) in timp ce marea majoritate a actelor administrative sunt revocabile,
hotararile judecatoresti nu sunt revocabile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.