Procedura civila sinteza

Trimis la data: 2015-03-15 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 92 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Paduret Mihaela Dimensiune: 745kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Are caracter sanctionator pentru ca asigura rezolvarea litigiilor si garanteaza eficacitatea dispozitiilor de drept material.
2. Are caracter reglementar pentru ca atat vointa partilor cat si cea a judecatorilor este limitata de dispozitiile constitutionale ale codului de procedura civila si a altor acte care contin norme de ordine publica.
3. Are caracter formalist intrucat actele de procedura sunt supuse unor exigente de forma si unor termene in inauntru carora trebuie exercitate anumite acte de procedura.
4. Are caracter de drept comun pentru ca procedura civila reprezinta norma generala atunci cand o anumita cauza nu este reglementata sau prevazuta complet in acea procedura.

Acest principiu ingaduie partilor in litigiu sa participe in mod activ la prezentarea, argumentarea si descoperirea drepturilor sau intereselor lor in cursul desfasurarii judecarii litigiului.
Nu este exprimat intr-o forma directa dar el se deduce din numeroase dispozitii legale cum ar fi:
- faptul ca prin cererea de chemare in judecata si intampinare partile isi aduc la cunostinta reciproc pretentiile si apararile precum si probele pe care inteleg sa se sprijine; sau prevederea ca judecatorul nu poate hotari asupra unei cereri decat dupa infatisarea sau citarea partii;

- faptul ca presedintele completului este obligat sa dea cuvantul partilor pe rand si daca este nevoie chiar in replica;
- faptul ca infiintarea probelor se face in sedinta publica dupa ce partile isi exprima opinia asupra admisibilitatii lor;
- faptul ca hotararea judecatoreasca se comunica intotdeauna cand termenul de apel sau recurs curge din momentul comunicarii pentru ca partile sa poata examina hotararea si sa decida daca o ataca sau nu in functie de cuprinsul ei.

In unele cazuri justificate de urgenta sau eficacitate, legea permite ca provizoriu contradictorialitatea sa fie inlaturata cum ar fi in cazul sechestrului asigurator sau in cazul ordonantei presedintiale. Si in toate cazurile, ulterior in caile de atac contradictorialitate este restabilita judecata facandu-se cu citarea partilor.Este reglementat constitutional in art. 24. Dreptul la aparare are 2 sensuri:
a. material - mai larg - si care cuprinde intregul complex de drepturi si garantii procesuale care asigura partilor posibilitatea de a-si apara drepturile si interesele.

b. formal - mai restrans - si care vizeaza dreptul partilor de a-si angaja un aparator.
Realizarea dreptului la aparare prin prisma modului de organizare si functionare a instantelor este asigurat de:
- existenta unui sistem de principii care sta la baza organizarii si functionarii instantelor cum ar fi legalitatea, egalitatea, gratuitatea, colegialitatea, publicitatea.

De asemenea principiul dreptului la aparare isi gaseste reflectarea in obligativitatea judecatorilor de a avea rol activ in organizarea ierarhica a instantei judecatoresti care asigura partilor parcurgerea a 2 grade de jurisdictie, iar pentru ca drepturile partii sa nu fie afectate prin exercitarea cai de atac avem principiul, "nu-ti poti inrautatii situatia in propria cale de atac ".
Dreptul la aparare se realizeaza si prin unele dispozitii procedurale cum ar fi:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.