Procedura de codecizie

Trimis la data: 2014-11-16
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Daniel_T
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Uneori Comisia publica o Carta Verde adresata partilor interesate cu invitatia de a participa la o perioada de consultari. Acestia ofera de regula impulsul necesar pentru realizarea de catre Comisie e unei Carte Albe. "Comunicatul" Comisiei va prezenta cu lux de amanunte originea ideii legislative, bazele pe care a fost intemeiata propunerea si in ce au constat consultarile formale care au fost intreprise in acest sens.Pe masura de propunerea legislativa isi realizeaza parcursul obligatoriu prin sistemul legislativ european, cu rapoartele Parlamentului, pozitia Consiliului si opiniile Comisiei bien marcate, fiecare pas este atent inregistrat pentru a putea fi cunoscuta ulterior evolutia sa, in numele transparentei procesului legislativ.
Comitetul de Conciliere este alcatuit din trei membri permanenti din partea PE plus membri temporari din comisii parlamentare relevante, incercandu-se sa se pastreze un echilibru din punct de vedere al orientarii politice. Participa si reprezentantii Consiliului iar Comisia este si ea reprezentata. Din momentul in care este clar ca Consiliul nu poate accepta toate amendamentele Parlamentului din a doua lectura se pune accentul pe o negociere intensa in cadrul procedurii de conciliere.Concilierea este de obicei last resort. Exceptiile oferite ...

Kevin Doran face o analiza a co-deciziei din perspectiva unui lobby-st profesionist. Potrivit lui Doran datorita posibilitatii ajungerii la atat de multe rezultate, co-decizia poate face ca legislatia sa fie adoptata intr-o perioada de timp variand intre cateva luni pana la 2 ani sau chiar mai mult. Ca o regula PE nu ia in considerare amendamentele respinse la prima lectura atunci cand propunerile legislative se intorc pentru cea de-a doua lectura. Totusi, Parlamentul a avut succes in a forta Consiliul sa adopte din ce in ce mai multe amendamente prin intermediul procedurii de co-decizie.

Adevaratul camp de lupta in lupta pentru putere dintre Parlament si Consiliu o reprezinta fara indoiala cea de-a doua lectura. Au existat cazuri in care PE a amenintat ca va "distruge" acte legislative daca Consiliul refuza sa-i sprijine amendamentele(Cf. Doran 2004).
Daca Consiliul se indeparteaza in mod radical fata de textul agreat de Parlament in urma primei lecturi, Parlamentul trebui reconsultat (a doua prima lectura). Mai mult, daca Consiliul modifica tipul de procedura necesara pentru adoptarea unui act legislativ de la unul cu doua lecturi la o procedura care necesita o singuira lectura, Parlamentul trebui de asemenea re-consultat. (aceasta procedura este cunoscuta drept "reorientare comuna").
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.