Procedura de inscriere in cartea funciara

Trimis la data: 2012-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: alexandrud Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Procedura de inscriere in cartea funciara este reglementata in Legea nr. 7 din 13 martie 1996, Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare. Alte prevederi importante in materie sunt prevazute si in O.U.G. nr. 41 din 27 mai 2004 pentru modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996 si Decretul-Lege nr. 115/1938, privind unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare.
Referate similare: Funciar-grile

Potrivit art. 5 din Decretul-Lege nr. 115/1938, privind unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare, inscrierile in cartea funciara sunt de trei feluri: intabularea, inscrierea provizorie si notarea. In sens larg, prin inscrieri in cartea funciara se inteleg toate mentiunile care se pot face in cartea funciara.Intabularea, inseamna inscrierea prin care se transmite, constituie sau stinge un drept real cu titlu definitiv. Drepturi tabulare inscrise in cartea funciara conform art. 11 din acelasi Decret-Lege sunt: dreptul de proprietate; dreptul de superficie; dreptul de uzufruct, uz, abitatie si servitute; dreptul de ipoteca.

Inscrierea provizorie reprezinta inscrierea prin care se stramuta, se constituie, se modifica sau se stinge un drept real sub conditia justificarii sale ulterioare. Spre exemplu, atunci cand hotararea judecatoreasca nu este definitiva.Notarea este acea inscriere care are ca obiect mentionarea in cartea funciara a unor drepturi personale, fapte sau alte raporturi juridice legate de drepturile tabulare. De exemplu: punerea sub interdictie, interdictia instrainarii sau grevarii unui drept intabulat, actiunea in prestatie tabulara introdusa in legatura cu imobilul, actiunea in rectificare a inscrierilor de carte funciara, etc.

Cererea de inscriere in cartea funciara se depune la biroul de cadastru si publicitate imobiliara, insotita de inscrisul original sau de copia legalizata de pe acesta, prin care se constata actul sau faptul juridic a carui inscriere se cere. Copia legalizata se va pastra in mapa oficiului de cadastru. In cazul hotararii judecatoresti, se va prezenta o copie legalizata, cu mentiunea ca este definitiva si irevocabila.

Cererile de inscriere se inregistreaza in registrul de intrare, cu mentionarea datei si a numarului care rezulta din ordinea cronologica a depunerii lor.Cererea este admisa si se dispune inscrierea printr-o incheiere, daca inscrisul indeplineste urmatoarele conditii:
a) cerintele de validitate a actului juridic incheiat in forma autentica sau, dupa caz, a certificatului de mostenitor;
b) indica numele partilor;
c) individualizeaza imobilul printr-un identificator unic;;
e) este insotit de o traducere legalizata, daca nu este intocmita in limba romana.

Incheierea va cuprinde determinarea dreptului sau a faptului, indicarea numarului parcelei si a cartii funciare, precum si a partii cartii funciare in care urmeaza a se face inscrierea. Daca cererea de inscriere in cartea funciara nu intruneste conditiile legale, se va respinge printr-o incheiere motivata.Incheierea se comunica persoanelor interesate potrivit mentiunilor din cartea funciara, in termen de 20 de zile de la pronuntarea incheierii, dar nu mai tarziu de 60 de zile de la data inregistrarii cererii, incheierea fiind supusa cailor ordinare de atac.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.