Procedura falimentului

Trimis la data: 2004-12-17 Materia: Drept Nivel: Liceu Pagini: 31 Nota: / 10 Downloads: 22
Autor: Daniel Petrescu Dimensiune: 43kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Procedura reorganizării judiciare şi a falimentului este prevăzută de Legea 64/1995. Art. 2 prevede că scopul legii este instituirea unei proceduri pentru plata pasivului debitorului, aflat în încetare de plăţi, fie prin reorganizarea întreprinderii şi a activităţii acestuia sau lichidarea unor bunuri din averea lui, până la acoperirea pasivului, fie prin faliment. Deci scopul este de a reglementa o procedură judiciară prin care să se asigure plata pasivului debitorului aflat în încetare de plăţi.
Căile prin care se realizează scopul acestei legi sunt procedura reorganizării judiciare şi procedura falimentului.

Procedura reorganizării judiciare şi a falimentului este prevăzută de Legea 64/1995. Art. 2 prevede că scopul legii este instituirea unei proceduri pentru plata pasivului debitorului, aflat în încetare de plăţi, fie prin reorganizarea întreprinderii şi a activităţii acestuia sau lichidarea unor bunuri din averea lui, până la acoperirea pasivului, fie prin faliment. Deci scopul este de a reglementa o procedură judiciară prin care să se asigure plata pasivului debitorului aflat în încetare de plăţi.
Căile prin care se realizează scopul acestei legi sunt procedura reorganizării judiciare şi procedura falimentului.
Procedura reorganizării judiciare constă în anumite reguli privind organizarea activităţii debitorului pe baze noi, pentru redresarea economico-financiară şi asigurarea mijloacelor băneşti pentru plata datoriilor faţă de creditori. Aceasta se realizează prin două modalităţi:
- reorganizarea activităţii debitorului prin măsuri economice, financiare, juridice
- lichidarea unor bunuri din patrimoniul debitorului până la acoperirea creanţelor creditorilor.
Procedura falimentului constă în anumite reguli prin care să se realizeze executarea silită a bunurilor din patrimoniul debitorului, în scopul plăţii datoriilor faţă de creditori. Urmarea aplicării procedurii falimentului constă în încetarea activităţii debitorului.
Legea 64/1995 nu stabileşte o ordine în folosirea celor două proceduri, ci esenţial este scopul procedurii – plata datoriilor debitorului. Prin finalitatea sa, această procedură a reorganizării judiciare şi a falimentului este o procedură unică.
((Caracterele juridice ale procedurii:
1. judiciar - procedura se realizează de instanţa de judecată, judecătorul - sindic, administratorul, lichidatorul, adunarea creditorilor şi comitetul creditorilor, fiecare având atribuţii stabilite de lege.
2. profesional – procedura se aplică comercianţilor, persoane fizice şi societăţi comerciale. Deci aceasta se plică numai comercianţilor, nu şi necomercianţilor. Tratamentul juridic aplicat comercianţilor în dificultate este unul special, care are în vedere pe aceia care exercită activitatea comercială cu caracter profesional. Ca urmare, tratamentul nu se poate aplica necomercianţilor, care sunt debitori ai unor obligaţii civile.
3. de remediu sau, după caz, de executare silită – această procedură are drept scop redresarea debitorului şi plata pasivului sau lichidarea patrimoniului acestuia. Reprezintă un remediu sau, după caz, un instrument al executării silite asupra patrimoniului defunctului.
4. colectiv – prin această procedură se urmăreşte satisfacerea intereselor tuturor creditorilor comerciantului debitor aflat în dificultate. Ea asigură satisfacerea tuturor creditorilor care vin în concurs, în condiţiile stabilite de lege. Prin acest caracter ea se diferenţiază de procedura executării silite din dreptul comun, care este o executare silită individuală.
5. general şi unitar – regulile prin care se realizează reorganizarea activităţii debitorului sau, după caz, cele legate de lichidarea patrimoniului acestuia se aplică tuturor bunurilor din patrimoniul debitorului. Şi sub acest aspect, această procedură se diferenţiază de executarea silită din dreptul comun, care are ca obiect unul sau mai multe bunuri ale debitorului. Are caracter unitar în sensul că debitorul este supus unei singure proceduri la care participă toţi creditorii şi care se desfăşoară sub autoritatea instanţei judecătoreşti competente. Acest caracter unitar se aplică oricărui comerciant aflat în încetare de plăţi, indiferent de dimensiunea activităţii comerciantului.
((Condiţiile aplicării acestei proceduri:
Art. 1 din lege prevede că procedura se aplică comercianţilor - persoane fizice şi societăţi comerciale-, care nu mai pot face faţă datoriilor lor comerciale. Rezultă că pentru aplicarea procedurii legea impune două condiţii:
I. debitorul să aibă calitatea de comerciant, indiferent dacă este o persoană fizică sau o societate comercială;
II. debitorul să se afle în situaţia de a nu mai putea face faţă datoriilor sale comerciale.
I. Această procedură se aplică numai comercianţilor.
a. Comerciantul persoană fizică:
Debitorul persoană fizică poate fi supus procedurii doar dacă el are calitatea de comerciant. Persoana fizică dobândeşte calitatea de comerciant prin săvârşirea de fapte de comerţ, ca profesiune obişnuită şi în nume propriu. Proba calităţii de comerciant se face prin prezentarea de dovezi din care să rezulte că persoana în cauză a săvârşit fapte de comerţ.
Procedura nu se aplică persoanelor care nu au capacitatea cerută pentru a fi comerciant( minorii şi persoanele puse sub interdicţie); pentru că ele sunt lovite de incapacitate, nu pot dobândi calitatea de comerciant, chiar dacă săvârşesc fapte de comerţ. Excepţie este cazul continuării comerţului pentru minor de către ocrotitorul lui legal, minor care poate face obiectul acestei proceduri. În acest caz, comerţul se exercită în numele şi pe seama minorului, care devine comerciant.
Procedura se aplică persoanelor fizice, care, prin desfăşurarea unei activităţi comerciale, încalcă dispoziţiile legale prin care se stabilesc anumite incompatibilităţi. Incompatibilitatea nu-l împiedică pe cel care săvârşeşte fapte de comerţ să devină comerciant.
Calitatea de comerciant se dobândeşte prin săvârşirea faptelor de comerţ în condiţiile legii şi încetează atunci când persoana în cauză nu mai săvârşeşte astfel de fapte cu caracter profesional. Această încetare trebuie să fie efectivă şi cu caracter definitiv.
Trebuie demonstrat că orice alte fapte sau împrejurări nu au drept rezultat încetarea calităţii de comerciant cum ar fi radierea înmatriculării din registrul comerţului sau retragerea autorizaţiei administrative.
Proba încetării calităţii de comerciant se poate face prin dovezi din care să rezulte că persoana în cauză a încetat efectiv săvârşirea de fapte de comerţ. Dacă persoana fizică nu mai are calitatea de comerciant, ea nu mai face obiectul acestei proceduri.
Un comerciant retras din comerţ sau care a decedat nu mai face obiectul procedurii. Încetarea calităţii de comerciant va avea ca rezultat stingerea ex nunc a tuturor efectelor pe care le presupune această calitate. În cazul decesului comerciantului debitor, ulterior datei cererii introductive, procedura va continua.
b. Societăţile comerciale:
Societatea comercială se constituie în scopul de a desfăşura o activitate comercială. Proba calităţii de comerciant se face prin dovedirea constituirii ei, şi anume prin certificatul de înmatriculare a societăţii în registrul comerţului.
Dobândind calitatea de comerciant din momentul constituirii ei, societatea va face obiectul acestei proceduri. Calitatea de comerciant se pierde în momentul când societatea îşi încetează existenţa ca persoană juridică prin dizolvare şi lichidare. Dizolvarea nu presupune automat şi pierderea personalităţii juridice. Societatea dizolvată îşi păstrează calitatea de persoană juridică, dar doar pentru realizarea operaţiunilor necesare şi utile lichidării.
c. Situaţia altor persoane juridice:
Pe lângă persoanele fizice şi societăţile comerciale, mai au calitatea de comerciant regiile autonome şi organizaţiile cooperatiste.
În legătură cu regiile autonome, deşi au calitatea de comerciant, totuşi procedura prevăzută de Legea 64/1995 nu li se aplică, urmând să fie adoptată o reglementare specială, care să ţină seama de regimul general al proprietăţii publice.
În ceea ce priveşte organizaţiile cooperatiste, procedura prevăzută de lege li se aplică, dacă sunt îndeplinite condiţiile legii.
II. Conform art. 24 alin. 1 din lege, orice creditor, care are o creanţă certă, lichidă şi exigibilă, poate introduce la tribunal o cerere împotriva unui debitor care, timp de cel puţin 30 de zile a încetat plăţile; alin. 3 camerele de comerţ şi industrie teritoriale vor putea introduce cerere pentru aplicarea procedurii împotriva debitorului, care se află într-o situaţie notorie de încetare a plăţilor.
Art. 20 precizează că poate face cerere pentru a fi supus procedurii debitorul care nu mai poate face faţă datoriilor sale exigibile cu sumele de bani disponibile.
Încetarea plăţilor presupune existenţa cumulativă a două elemente:
imposibilitatea debitorului de a face faţă datoriilor comerciale exigibile: procedura se aplică debitorului care nu îşi poate onora la scadenţă datoriile sale comerciale, adică se are în vedere doar neexecutarea la termen a obligaţiilor care au ca obiect plata unor sume de bani, fără obligaţiile ...

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.