Procedura impartelii judiciare

Trimis la data: 2014-12-06
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorin_P
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Judecarea oricarei cereri de imparteala privind bunuri asupra carora partile au un drept de proprietate comuna se face cu procedura prevazuta in capitolul de fata, in afara cazurilor in care legea stabileste o alta procedura.

Reclamantul este obligat sa arate in cerere persoanele intre care urmeaza a avea loc imparteala , titlul pe baza caruia se cere imparteala, toate bunurile supuse impartelii, evaluarea lor, locul unde acestea se afla, precum si persoana care le detine sau le administreaza
In tot cursul procesului, instanta va starui ca partile sa imparta bunurile prin buna invoiala.Daca partile ajung la o intelegere cu privire la impartirea bunurilor, instanta va hotari potrivit invoielii lor. Imparteala se poate face prin buna invoiala si daca printre cei interesati se afla minori sau persoane puse sub interdictie, insa numai cu incuviintarea prealabila a instantei tutelare, precum si daca este cazul a ocrotitorului legal.

In cazul in care intelegerea priveste numai impartirea numai a anumitor bunuri, instanta va lua act de aceasta invoiala si va pronunta o hotarire partiala, continuand procesul pentru celelalte bunuri .
Dispozitiile art. 271- 273 sunt aplicabile.Daca partile nu se invoiesc, instanta va stabili bunurile supuse impartelii, calitatea de coproprietar, cota-parte ce se cuvine fiecaruia si creantele nascute din starea de proprietate comuna pe care coproprietarii le au unii fata de altii. Daca se imparte o mostenire, instanta va mai stabili datoriile transmise prin mostenire, datoriile si creantele comostenitorilor fata de defunct, precum si sarcinile mostenirii .

Instanta va face imparteala in natura. In temeiul celor stabilite potrivit art. 673 5 alin. 1, ea procedeaza la formarea loturilor si la atribuirea lor. In cazurile in care loturile nu sunt egale in valoare , ele se intregesc printr-o suma in bani .Daca pentru formarea loturilor sunt necesare operatii de masuratoare , evaluare si altele asemenea, pentru care instanta nu are date suficiente, ea va da o incheiere prin care va stabili elementele aratate la art. 673 5 , alin. 1, intocmind in mod corespunzator minuta prevazuta de art. 258. Prin aceeasi incheiere, instanta va dispune efectuarea unei expertize pentru formarea loturilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.