Procente de apa in organismul uman

Trimis la data: 2006-01-09 Materia: Biologie Nivel: Gimnaziu Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 2931
Autor: Sergiu Voinea Dimensiune: 56kb Voturi: Tipul fisierelor: ppt Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Apa reprezintă un excelent dizolvant pentu multe substanţe şi este mediul în care se desfăşoară cele mai multe reacţii chimice legate de metabolismul substanţelor şi deci de viaţă . Rolul apei în organismul uman este foarte mare . Chimiştii ştiu foarte bine ce se întâmplă când vor ca două substanţe să reacţioneze între ele . De exemplu din carbonatul de sodiu şi sulfatul de cupru ( piatra vânătă ) va rezulta carbonat de cupru şi sulfat de sodiu . Dacă se amestecă cele două pulberi pur si simplu această reacţie nu va avea loc . Este nevoie ca substanţele să fie dizolvate în prealabil în apă pentru ca reacţia să aibă loc.

Introducerea şi eliminarea apei din organism
Apa este introdusă în organism sub formă de băuturi împreună cu alte alimente . Într-adevăr , în afară de apa pe careo bem , o cantitate de apă se formează în organism prin oxidare diferitelor alimente . Multă lume consideră că dacă mănâncă o pâine , o friptură , o prăjitură sau o legumă nu introduc în organism nici o picătură de apă . Acest lucru este greşit .

S-a constatat că prin completa oxidarea a 100 grame de grăsime se formează 107 grame de apă , din 100 grame de amidon se formează 55 de grame de apă , din 100 grame de albumină se formează 41 grame de apă . Dintr-un alt punct de vedere alimentele conţin o însemnată cantitate de apă împreună cu alte substanţe hrănitoare . De regulă fructele şi vegetalele conţin peste 90 % apă , iar alimentele pe care le numim uscate ( pâinea , carnea ) conţin între 60 şi 85 % apă .

Orice aliment pe care l-am considera conţine o cantitateapreciabilă de apă , în afara cantităţii de apă care se formează prin oxidarea alimentului respectiv . Ulterior s-au făcut cercetări mai precise , care au arătat nu numai câtă apă este în organismul uman , dar şi chiar câtă apă conţin ţesuturile din care este alcătuit . În medie , un om care cântăreşte 65 de kilograme poate fi sigur că aproximativ 41 de kilograme ( 63-70 % ) din organismul său este apă .

Această proporţie este valabilă şi pentru alte animale : câine , pisică , iepure , în general animalele cu sânge cald au aceeaşi proporţie de apă în organism ca şi omul şi mai mult au aceeaşi proporţie de apă în ţesuturi ca şi omul .O mare parte din apă se pierde prin plămâni . La câini , care sunt lipsiţi de glande sudoribare , evaporarea apei se produce prin gura , prin plămâni şi prin căile respiratorii . Această pierdere a apei este mărită prin gâfâire . În acest fel câinele reuseşte sa facă vara la marea cantitate de căldura .

În respiraţia accelerată la om , în timpul muncii sau a altor eforturi fizice , cantitatea de apă care se elimina prin plămâni creşte . Oamenii care muncesc în condiţii de temperatură ridicate pot pierde până la 6-10 litri de apa .Apa luată din stomac şi din intestine este transportată de sânge în tot organismul şi este reţinută de ţesuturi . Rezerva de apă a organismului o constituie în special muşchii şi pielea , datorită volumului lor . Pe lângă acestea 2 şi celelalte organe şi părţi ale copului omenesc au în compoziţia lor o cantitate însemnată de apă ( ficatul , creierul , plasma sanguină , celulele , plâmânii ) .

În mod normal organismul uman are nevoie zilnic de 2 litri şi jumătate de apă , daruneori această nevoie poate să seridice până la zeci de litri de apă . Întrebarea este de ce e nevoie să “schimbăm apa” ? Este limpede că dacă eliminăm apa trebuie să o şi punem înapoi . Dar de ce să o eliminăm ? . Rinichii au un rol foarte important : ei extrag din sânge toate substanţele nefolositoare sau dăunătoare organismului , pe care acesta le-a adunat din ţesututri şi organe .

Pentru a arunca afară aceste substanţe este neapărat nevoie de apă , în care aceste substanţe sunt dizolvate . Restul apei se elimină prin plămâni , sub formă de vapori ( ~400 cm2 ) , prin intestine ( 100 – 200 cm2 ) şi prin piele ( 500 cm2 ) . Apa se elimină din organism în primul rând prin rinichi ( 1 litru şi jumate pe zi ) . De fapt pierdera aceasta variază între 0,6 – 2 litri pe zi . În unele cazuri se pot tinge valori foarte mari . Astfel , în boli cum ar fi diabetul pot fi eliminate cantităţi uriaşe de urină ( 8 – 10 litri pe zi ) .

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.