Proces sau intalnire fatala

Trimis la data: 2013-09-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 9.11 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este suficienta o singura carte pentru a exista o lume interioara? Daca nu, care este numarul de carti necesar pentru a putea vorbi vorbi de o lume interioara? Acestea sunt intrebari al caror raspuns ar genera un paradox al sortilor: "un fir de nisip nu este o gramada, si pentru orice numar n, daca n firele de nisip nu sunt o gramada, atunci adaugarea unui fir in plus nu face din aceasta o gramada. Dar in cazul acesta nu vei obtine niciodata o gramada, deoarece orice fir pe care il adaugi te lasa ca si inainte, fara o gramada." [1]
Evitand aceste tipuri de intrebari, putem afirma ca lumea interioara se creaza ca un proces in continua miscare, chiar daca la un moment dat nu se mai citesc "noutati", deoarece exista posibilitatea de a reciti, adaugandu-se elemente noi.In continuare voi prezenta procesul de formare a lumii interioare. In principal se aseamana cu ceea ce am spus despre lectura si continutul capitolului precedent, insa cu cateva adaugiri. In acest caz avem de a face cu reprezentarile actorilor despre cum si in ce ordine ar trebui citite cartile, si modul de perceptie a efectelor pe care le-au avut textele asupra lor.

Sistemul "episemologic" al actorului se construieste progresiv si necesita un timp mai indelungat pentru a se forma: "Exista carti pentru tineret, pentru adolescenti... eu cred ca (...) la inceput cel putin, pana ajunge un adolescent (...) trebuie directionat sa citeasca cartile (...) copilariei si a tineretii." (Peli Francisc) Lectura trebuie sa fie controlata, ceea ce face ca socializarea sa se faca evolutiv, cu scopul de a nu-l face pe copil de a respinge cartea: "E clar ca o sa-i dai ceva usor, placut, sa-l faci sa iubeasca cartea, nu sa-l faci de la inceput sa fie un chin pentru el pentru ca nu o sa ajunga niciodata sa fie un cititor de carte."

Dependenta fata de carte este data de un scop educational: "Filosofie, psihologie, ca-i moderna, tainele scrisului, grafologie... Te formateaza, te aduna. Nu lasa sa se vada (...) tot uratul din tine..." (Silvia Tarcan) Atunci cand avem de a face cu o "intalnire fatala" cu o carte, aceasta din urma reprezinta punctul de sprijin al lui Arhimede, zona de iluminare care devine baza unei constructii: "...m-a impresionat si mi-a rasturnat conceptia despre viata si m-a facut sa fiu altfel, sunt constienta de treaba asta, e Mitul lui Sisif (...) sa se apropie in asa masura de sufletul meu incat la un moment dat am crezut ca ma identific si sunt exact ceea ce scrie el acolo.

(...) Taina existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti." (Maria Kiss) sau care genereaza schimbari in lumea interioara deoarece este resemnificata in urma lecturarii anumitor tipuri de carti (vezi cazul Marioara Coman, cap.2) ori deciziei de a reciti: "Am citit din nou Iosif si fratii sai. Cand o citesti la varsta asta, o citesti cu alti ochi, cand o citesti dupa acumulari, e..." (Adriana Georgescu)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.