Procese biologice care mentin capacitatea infestanta a parazitilor

Trimis la data: 2010-11-03 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 53
Autor: Rodica Boanta Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pentu a putea contamina o gazda, parazitii sufera modificari ale stadiilor de viata obligatorii. Fazele libere parazitare -exogene- pot contamina astfel si alte gazde. Urmare a unor multiple procese biologice, biochimice, au aparut modificari ale ciclurilor biologice ale parazitilor, pentru a rezista la conditii vitrege ale mediului. Aceste procese sunt de altfel aparute ca o necesitate adaptativa intalnite la multe specii de animale, nu numai printre paraziti. (Suteu, 1992).

Inchistarea este un proces biologic prin care parazitii se izoleaza de mediul exterior, creindu-si o forma de rezistenta - chistul.
La protozoare - fenomenul se petrece prin ingrosarea ectoplasmei si constituirea unui invelis dublu, rezistent, ce confera prelungirea duratei de supravietuire, ex. Balantidium coli, Giardia, se inchisteaza in timpul tranzitului prin intestinul gros sau in primele ore dupa eliminarea odata cu materiile fecale in mediu.

Se deduce ca, pot interveni la realizarea acestui proces atat factorii interni (microbiocenoza intestinala a gazdei) cat si factorii externi: temperatura, umiditatea, oxigenarea etc.La trematode, cercarii se pot inchista fie in corpul melcilor (G.I.), fie in mediul extern - acvatic. Acest proces este realizat datorita hiperfunctiei unor celule chistogene ale cercarilor si ale unor modificari biochimice care vor transforma larvele in metacercari.

Pocesul se realizeaza prin resorbtia coditei cercarilor urmata de formarea unei membrane rezistente cu doua straturi, cel extern adeziv, favorizand fixarea metacercarului de plante. Odata cu inchistarea, se produc - la toate grupele sistematice unde apare fenomenul - mari procese metabolice, schimbari enzimatice. Se reduc schimburile (transferul) de substante intre paraziti - gazda (Suteu, 1992).

Sporogeneza este un proces biologic intalnit la protozoare caracterizat prin diviziuni mitotice ale celulei - ou (oochist), cu formarea unui numar variabil de elemente infestante, in urma parcurgerii unor faze sporogene. Fenomenul acesta este semnalat obligatoriu la sporozoare.
In oochist, prin diviziuni succesive se formeaza 2 - 4 sporoblasti in care se vor forma 4 - 2 sporozoizi, functie de specie.Sporochistul sau oochistul de Eimeria are 4 sporochisti si 8 sporozoizi.

Dupa exchistarea acestui spor cu elemente infestante, sporozoizii cresc, se rotunjesc, se hranesc, transformandu-se in trofozoizi, schizonti, merozoizi.In urma diviziunii schizogonice, merozoizii reiau aceasta faza multiplicandu- se, mai multe generatii.In anumite circumstante neelucidate, din merozoizi se diferentiaza la un moment dat macrogametocitii a�� si microgametociti a�� cu flagel care divizandu-se reductional

in aceasta faza de diviziune sporogonica, formand zigotul care in urma unor procese secretorii isi dubleaza membrana externa devenind oochist.
Sporochistii sau oochistii evolueaza cu fazele de diviziune schizogonica si sporogonica pana au calitatea de a fi infestant (Rommel,1989, Knauss si col., cit. de Suteu, 1992):

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.