Procese operative ce se desfasoara in depozitul de marfuri

Trimis la data: 2013-03-15
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.23 / 10
Downloads: 0
Autor: Adrian Boldea
Dimensiune: 19kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
La primirea marfurilor se efectuaza receptia calitativa si cantitativa ( in termen de 6 ore pentru produsele usor alterabile si 5 zile pentru celelte) a acestora ( asupra intregului lot sau prin sondaj) si cele constate se confrunta cu documentele de insotire. Daca beneficiarul constata ca cele inscrise nu corespund cu realitatea, se intrerupe verificare, se instiinteaza furnizorul, care este obligat sa trimita un delegat in termen de 24 de ore daca este din aceeasi localitate sau in 5 zile daca este situat in alta localitate, care sa participe la receptia marfurilor si intocmirea unui PROCES VERBAL DE CONSTATARE.
Marfurile care nu corespund din punct de vedere calitativ pot fi returnate furnizorului pentru inlocuirea lor cu altele corespunzatoare, reconditionate ( pe cheltuiala celui vinovat )- in situatia in care aceasta este posibila si ambele parti sunt de acord, acceptate dar cu reducerea pretului de vanzare de catre furnizor, refuzate cand marfurii sunt improprii destinatiei lor.Pentru marfurile corespunzatoare dpdv. Calitativ si cantiativ se intocmeste NOTA DE RECEPTIE ( document de baza in operatiunile contabile)

Pastrarea marfurilor:
Este un proces operativ ce se desfasoara in depozitele comertului cu ridicata si cuprinde o gama variata de operatiuni, dintre care cele mai importante sunt
- stabilirea suprafetelor necesare pastrarea diferitelor marfuri si a tehnicii de asezare a lor tinand cont de forma de ambalare ( vrac, ambalate in cutii, saci pachete etc.)
- crearea si mentinerea conditiilor normale de pastrare privind temperatura, umiditatea relativa a aerului, lumina, cu respectarea normelor igienico- sanitare.
- controlul permanent al calitatii marfurilor pastrate.

Marfurile se aseaza la locurile de pastrare in stive, stelaje, gramezi, pe grupe, subgrupe , sortimente, fiecarei grupe sau articol asigurandu-i-se locul de depozitare care corespunde cel mai bine proprietatilor fizico- chimice.Pe durata pastrarii, la marfuri se pot inregistra o serie de pierderi normale ( perisabilitati) si pierderi peste norme. Pierderile normale au loc datorita proprietatilor fizici-chimice ale marfurilor prin: evaporare, scurgere, faramitare, imprastiere etc. Pentru acestea sunt stabilite cote procentuale ce se aplica la cantitatea sau valoarea marfurilor intrate in depozit intre doua inventarieri succesive si se scad din gestiune. Pierderile peste norma provin, in cea mai mare parte din neglijenta lucratorilor in manipularea marfurilor si dunt considerate pierderi subiective si se imputa celor vinovati.

Livrarea marfurilor din depozite:
Livrarea partizilor de marfuri se face in ordinea cerintelor beneficiarilor, in baza unui grafic, avandu-se in vedere folosirea rationala a mijloacelor de transport, utilizarea corespunzatoare a fortei de munca din depozite si a bazei tehnico-materiale a acestora.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.