Procese si mecanisme de luare a deciziilor

Trimis la data: 2014-09-16 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 30 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Dorina_D Dimensiune: 41kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
a) Tipul sistemului:
In cadrul sistemului bipolar, nu exista actori neutri, fie de-o parte, fie de cealalta, toti trebuie sa-si precizeze pozitia in conflict. Exemple: Ungaria 1956, Cuba 1962, Cehoslovacia 1968.
In cadrul unui sistem difuz functioneaza balanta de puteri multipolara, iar aliantele tind sa fie tranzitorii (de exemplu secolul XIX). Spectrul optiunii lor merge de la izolare, neutralitate, pana la aliante si coalitii relaxate.

In contextul actual al globalizarii resursa principala a devenit detinerea de tehnologie si accesul la informatie. Datorita dezvoltarii economice preturile scad, iar fluctuatiile acestora la nivel mondial pot distruge micile ecomomii. Statele mici au un handicap in in ceea ce priveste dezvoltarea industriale datorita monopolului detinut de marile state industrializate.

2. Politici si actiuni ale celorlalte state:
a. In majoritatea timpului guvernele raspund actiunilor altor guverne, mai precis rapund actiunilor altor guverne care sunt percepute a avea un impact asupra intereselor, principiilor sau preferintelor guvernului-subiect.
Un exemplu ar fi dilema Ungariei in problema minoritatilor maghiare din statele vecine, optiunile fiind integrarea europeana sau protectia minoritatilor prin interventia directa.

Un alt exemplu ar fi raspunsul statelor blocului vestic la initiativele sovietice in Africa, Asia de Sud-Est si Europa.
b. De asemenea, statele raspund la provocarile venite din mediul intern al altor state.Ridicarea sanctiunilor UE asupra Iugoslaviei odata cu inlaturarea lui Milosevic;Interventia SUA in Panama, impotriva regimului Noriega, implicat in traficul de droguri;
Interventia membrilor ONU in Somalia;

Interventia membrilor ONU prin NATO in Bosnia si Kosovo.
Modalitatile de actiune merg de la "nici o actiune" - atitudinea membrilor NATO in problema Ceceniei si Tibetului, pana la interventia militara - concretizata in interventia NATO in Kosovo.
Diferentierea actiunilor vine din definirea termenilor de mare putere, a caror interese globale sunt afectate de actiunile politice si de initiativele de politica externa din intreaga lume si de mica putere care poseda interese regionale limitate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.