Procese si operatii tehnologice pentru obtinerea firelor de bumbac

Trimis la data: 2005-03-10 Materia: Diverse Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 12
Autor: Alexandra pop Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Procese si operatii tehnologice pentru obtinerea firelor de bumbac"
Dintre firele obtinute din fibre naturale, sau in amestec, firele tip bumbac, au o mare importanta datorita caracteristicilor deosebite pe care fibra de bumbac le confera. Firele tip bumbac, au cel mai vast domeniu de utilizare, putand fi utilizate intre anumite limite, in aproape orice produs textil.
"Procese si operatii tehnologice pentru obtinerea firelor de bumbac"

"Procese si operatii tehnologice pentru obtinerea firelor de bumbac"

Acest lucru este datorat proprietatilor fibrei de bumbac, adica o higroscopicitate buna, care il face utilizabil in domeniul lenjeriei, si al produselor care vin in contact cu corpul uman, rezistenta mare, proprietate care permite obtinerea imbarcamintei exterioare si a articolelor sportive, si chiar folosirea firelor de bumbac pt articole de protectie si filtre, capacitate de vopsire, si alte proprietati care transforma articolele de bumbac in ceva foarte cautat.

"Procese si operatii tehnologice pentru obtinerea firelor de bumbac"
Din aceasta procesului de obtinere al firelor de bumbac i se acorda o importanta deosebita. Pentru ca fibra de bumbac sa fie transformata in fir este nevoie de o succesiune de operatii tehnologice, in urma carora sa rezulte un fir cu proprietatile dorite.

"Procese si operatii tehnologice pentru obtinerea firelor de bumbac"
In functie de aceste proprietati pe care se doreste ca produsul final sa le aiba, se intocmeste procesul tehnologic, care reprezinta totalitatea fazelor si operatiilor prin care materia prima trece pentru a fi transformata in produs final.In functie de procesul tehnologic se intocmeste fluxul tehnologic, care reprezinta succesiunea de utilaje pe care se realizeaza fazele si operatiile procesului tehnologic.

"Procese si operatii tehnologice pentru obtinerea firelor de bumbac"
In cazul bumbacului, principalele operatii care sunt necesare pentru obtinerea firului firului la parametrii corespunzatori sunt:

- Amestecarea: este operatia de omogenizare a componentilor fibrosi care participa la reteta de amestec.Aceasta operatie este foarte importanta, pentruca influenteaza omogenitatea produsului final, si astfel rezistenta sa.Operatia de amestecare se realizeaza intens im utilajele de la inceputul fluxului tehnologic si continua treptat, pe toata “lungimea” sa.

- Curatirea: este operatia de eliminare a impuritatilor din masa fibroasa.In cazul bumbacului, aceasta operatie este foarte importanta si intensa datorita faptului ca bumbacul este o fibra naturala si in urma procesului de recoltare acesta contine foarte multe impuritati.Curatirea se face intens in bataj, la inceputul fluxului tehnologic, si continua la carda si , daca e cazul, la masina de pieptanat.

- Destramarea: este operatia prin care fibrele sunt individualizate, eliminanduse ghemotoacele formate in timpul recoltarii si al depozitarii balotilor de bumbac. Are loc intens, in bataj, carda, si continua pana aproape de finalul fluxului tehnologic.

- Laminarea: este operatia de indreptare si paralelizare a fibrelor, precum si subtiere a insiruirii fibroase.Are loc intens la primele utilaje ale fluxului tehnologic, si continua pana la sfarsitul acestuia.

- Cardarea: este operatia de individualizare, indreptare si paralelizare a fibrelor in cadrul insiruirii fibroase.Are loc in mare masura in utilajul numit carda, unde se realizeaza indreptarea si paralelizarea in procent de 50-90%, si continua pe tot parcursul fluxului tehnologic.

- Torsionarea: este operatia prin care insiruirea fibroasa capata rasucituri, in scopul cresterii rezistentei si coeziunii insiruirii fibroase.Torsionarea are loc la flaier, si in final, foarte intens la masina de filat.Torsionarea influenteaza foarte mult calitatea si aspectul produsului final, care este firul.

- Infasurarea: este operatia de depunere a insiruirii fibroase pe diferite formate, in functie de utilaj.Este importanta, pentruca o infasurare necorespunzatoare poate duce la pierderi in procesul de fabricatie al firului.

Acestea sunt principalele operatii care au loc in timpul procesului de filare.In functie de metoda de filare folosita, acestea pot varia, pot lipsi, sau pot aparea operatii noi.

2.Metode de filare specifice filaturii de bumbac:

Metoda de filare poate varia si se alege in functie de caracteristicile pe care dorim sa le imprimam produsului final, adica firului.Astfel, exista mai multe metode de filare, dupa cum urmeaza:

• Metoda de filare cardata, utilizata pentru obtinerea firelor de calitate medie sau scazuta, cu finetea intre Nm=10 si Nm=100

• Metoda de filare pieptanata, utilizata pentru obtinerea firelor de calitate superioara cu finetea cuprinsa intre Nm=10 si Nm=300 sau chiar mai fine.

• Metoda de filare a deseurilor recuperabile de bumbac, metoda prin care se pot obtine fire de calitate scazuta, cu Nm cuprins intre 4 si 20.

• Metode speciale de filare, sunt metode de laborator, sau metode in stadiul de inventie, fara raspandire la scara industriala, dar cu o mare importanta tehnologica.

In functie de firul pe care dorim sa il obtinem, este necesara alegerea metodei de filare. Totodata, este necesar sa se tina cont si de posibilitatile tehnice existente.Dupa ce s-au stabilit toate detliile legate de fir( reteta de amestec, finete, si altele) se stabileste fluxul tehnologic tinanduse cont de cele discutate pana acum.

Fluxul tehnologic cuprinde totalitatea utilajelor necesare in procesul tehnologic de obtinere al firului.Fluxul tehnologic este in mare masura legat de metoda de filare aleasa, si implicit de proprietatile firului pe care dorim sa il obtinem.

In filatura de bumbac, principalele utilaje folosite sunt:

B- Bataj(reprezinta mai multe utilaje care realizeaza operatia de amestecare, destramare si curatire).

C- Carda(este utilajul unde are loc operatia de cardare)

LLaminorul(la acest utilaj se realizeaza laminerea, indreptarea si paralelizarea insiruirii fibroase)

F- Flaier(are loc operatia de laminare si torsionare a insiruiiri fibroase)

MP- Masina de pieptanat(are loc operatia de pieptanare)

MFI- Masina de filat cu inele(se obtine produsul final prin torsionare si infasurare)

MFCL- Masina de filat cu capat liber sau OE(open end) are acelasi rol ca MFI

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.