Procese si operatii tehnologice pentru obtinerea firelor de bumbac

Trimis la data: 2015-09-07
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 9.89 / 10
Downloads: 0
Autor: Liliana_L
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dintre firele obtinute din fibre naturale, sau in amestec, firele tip bumbac, au o mare importanta datorita caracteristicilor deosebite pe care fibra de bumbac le confera. Firele tip bumbac, au cel mai vast domeniu de utilizare, putand fi utilizate intre anumite limite, in aproape orice produs textil.Acest lucru este datorat proprietatilor fibrei de bumbac, adica o higroscopicitate buna, care il face utilizabil in domeniul lenjeriei, si al produselor care vin in contact cu corpul uman, rezistenta mare, proprietate care permite obtinerea imbarcamintei exterioare si a articolelor sportive, si chiar folosirea firelor de bumbac pt articole de protectie si filtre, capacitate de vopsire, si alte proprietati care transforma articolele de bumbac in ceva foarte cautat.
In functie de firul pe care dorim sa il obtinem, este necesara alegerea metodei de filare. Totodata, este necesar sa se tina cont si de posibilitatile tehnice existente.Dupa ce s-au stabilit toate detliile legate de fir( reteta de amestec, finete, si altele) se stabileste fluxul tehnologic tinanduse cont de cele discutate pana acum.
Fluxul tehnologic cuprinde totalitatea utilajelor necesare in procesul tehnologic de obtinere al firului.Fluxul tehnologic este in mare masura legat de metoda de filare aleasa, si implicit de proprietatile firului pe care dorim sa il obtinem.

In filatura de bumbac, principalele utilaje folosite sunt:
Fluxurile tehnologice prezentate sunt clasice, si pot suferi diverse schimbari si adaptari in functie de conditiile tehnologice existente si de necesitati.Pe langa acets fluxuri tehnologice clasice, mai exista fluxuri tehnologice moderne, care se obtin prin reunirea sub forma de agregate a utilajelor existente in fluxurile clasice.Aceste fluxuri tehnologice moderne au multiple avantaje comparativ cu cele clasice.

Unele dintre aceste avantaje ar fi: scaderea numarului de muncitori necesari la deservirea masinilor, reducerea costurilor de productie, scaderea consumului de energie electrica datorita randamentului sporit al agregatelor din fluxurile moderne, precum si asigurarea unor norme de siguranta si protectie a muncitorilor mult mai bune decat in cazul fluxurilor clasice, unde muncitorii care deservesc masinile sunt nevoiti sa inhaleze o cantitate apreciabila de praf, sunt supusi unei puternice poluari fonice, si alti factori de risc.
Un exemplu de flux tehnologic modern este urmatorul
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.