Procese tehnologice de prelucrare mecanica

Trimis la data: 2007-02-24 Materia: Fizica Nivel: Gimnaziu Pagini: 37 Nota: / 10 Downloads: 21
Autor: Annya Dimensiune: 1440kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
PROIECT DE ABSOLVIRE

Tema:

Principii generale de proiectare a proceselor tehnologice de prelucrare mecanică. Proiectarea tehnologiei de execuţie a unui cuţit pentru canelat interior.

CapI.
Principii generale de proiectare a proceselor tehnologice de prelucrare mecanica.

1.1 Principii tehnico-economice la proiectarea proceselor tehnologice.

Procesul de producţie al unei intreprinderi constructoare de maşini cuprinde in sine obţinerea semifabricatelor (prin turnare, forjare sau debitare din laminate) , toate formele de prelucrare a lor (prelucrarea mecanică, termică, chimică, electrica etc.) controlul tehnic al dimensiunilor si al calitaţi in toate stadiile de producţie , transportul materialelor , semifabricatelor , pieselor şiproduselor , asamblarea , vopsirea , impachetarea şi expedierea produselor.

Procesul tehnologic de prelucrare mecanică este acea parte a procesului de producţie care este legată nemijlocit de schimbarea formei geometrice , a dimensiunilor , a calităţilor fizico-mecanice , a calitaţi suprafeţei până la obţinerea piesei finite .

În timpul acestor actiuni auxiliare nu are loc schimbarea formei geometrice a dimensiunilor şi nici a rugizitaţi piesei , insa intrucât aceste acţiuni auxiliare sunt independente de catre muncitorul care lucreaza la locul respectiv de muncă , ele fac parte din procesul tehnologic de prelucrare .

Transportul piesei prin atelier facut de către muncitorii auxiliari sau automat, cu diverse sisteme de transportare , nu intra in procesul tehnologic de prelucrare , intrucat in acest timpmuncitorul productiv lucreaza la locul sau de muncă .

În mod avantajos , procesul tehnologic de asamblare reprezintă o parte a procesului de producţie , legata nemijlocit de asamblarea pieselor în grupe , subansamble si apoi în produsul respectiv (automobil , tractor , maşina-unealtă etc.)

Pentru a se putea face asamblarea pieselor în produs este de asemenea necesar a se executa o serie de acţiuni auxiliare , legate nemijlocit de procesul de asamblare (ca de exemplu: fixarea piesei de baza în dispozitivul de asamblare sau pe postament , prinderea in mână a cheii şi aşezarea pe şurub pentru înşurubare etc.).

Procesul tehnologic (de prelucrare şi de asamblare) se executa la diferite locuri de munca .

Locul de muncă este aceea parte din suprafaţa de producţie care este utilata cu utilajul corespunzător locului ce se efectuează pe el .

1.2 Date iniţiale necesare proiectării proceselor tehnologice de prelucrare tehnologica.

Proiectarea procesului tehnologic este inerent legată de cunoaşterea unor elemente numite generic ,,date iniţiale” . Aceste date iniţiale se refera la : 1)Documentaţia tehnica de baza ; 2)Caracterul producţiei şi mărimea lotului ; 3)Desenul de execuţie a semifabricatului ; 4)Echipamentul tehnic disponibil ; 5)Nivelul de calificare a cadrelor ; 6)Alte condiţii de lucru .

1.2.1 Documentaţia tehnica de baza .

Documentaţia tehnica de baza este o parte componentă a documentaţiei tehnice din construcţia de maşini , alături de documentaţia de studiu , de documentaţia tehnologica şi de documentaţia auxiliară .

Documentaţia de baza cuprinde acele documente ale căror prevederi trebuie neapărat respectate in cursul execuţiei unui anumit produs .
Din documentaţia tehnica de baza fac parte : a)desenul de execuţie ; b)schemele ; c)desenele de instalare ; d)borderoul documentaţiei de baza ; e)caietul de sarcini ; f)lista standardelor de stat , a normelor interne si a instrucţiunilor ; g)calculele speciale etc.

Desenele de execuţie sunt destinate sa evidenţieze forma , dimensiunile , condiţiile tehnice pentru obiectul fabricat şi pentru elementele lui componente (ansamblului din toate gradele , repere) .

Schemele sunt reprezentări grafice legate de funcţionarea şi construcţia obiectului ; se încadrează în aceasta categorie schemele cinematice , hidraulice, electrice , diagramele de funcţionare etc .

Desenele de instalare au menirea de a stabili legăturile obiectului executat cu elementele la care se racordează , pentru punerea sa în funcţiune ; se pot stabili în acest fel eventualele corelaţii cu agregatele vecine etc .

Borderoul documentaţiei de baza cuprinde o evidenta a documentelor componente ale documentaţiei de baza .

Caietul de sarcini se întocmeşte in scopul indicării tuturor condiţiilor tehnice (referitoare atât la execuţia , cât şi la încercarea , exploatarea , verificarea obiectului de executat) care nu sunt precizate în standarde , în numele interne sau pe desenul de execuţie .

Lista standardelor de stat , a normelor interne si a instrucţiunilor referitoare la obiectul de executat , la modul de verificare a acestuia , la materialele din care este obţinut , este necesară pentru a vedea în ce măsură aceste standarde , norme etc. au fost respectate .

Calculele speciale se referă cu precădere la acele calcule care trebuie eventual respectate în cursul procesului tehnologic de fabricaţie , cum ar fi calculele de rezolvare a loturilor de dimensiuni , calculele privind echilibrarea pieselor care suporta mişcări de notaţie etc .

Elementele cuprinse mai sus formează aşadar documentaţia tehnica de baza , necesară in timpul elaborării şi desfăşurării procesului tehnologic . Este bine ca la îndemâna tehnologului sa se găsească toate documentele din componenţa documentaţiei de baza , în această situaţie fiind posibilă formarea unei imagini generale asupra obiectului fabricat , asupra destinaţiei şi funcţionarii sale .

1.2.2 Caracterul producţiei şi mărimea lotului.

O importanţă hotărâtoare asupra elaborării procesului tehnologic revine cunoaşterii producţiei şi mărimii lotului . În raport caracterul producţiei (producţie individuală , de serie mică , mijlocie sau mare , de masă) , se indică alegerea unor metode de prelucrare mai productive sau mai puţin productive , prelucrându-se însă si la evaluarea costului de fabricaţie .

În cazul unei producţii individuale sau de serie mică , se va recurge la o proiectare mai puţin amănunţită a procesului tehnologic , la maşini unelte universale , la cadre cu o calificare mai ridicată . În acelaşi timp , pentru o producţie de masă , este remarcabila utilizarea unor metode de mare productivitate , implicând existenta maşinilor-unelte speciale , a unei proiectări detaliate a tehnologiei de prelucrare etc . Între cele doua situaţi se vor afla evident cazurile producţiei de serie mijlocie şi de serie mare .

La ceea ce priveşte atribuirea caracterului de producţie individuală , de serie sau de masă , o anumită clasificare se poate face pe baza greutăţii şi a numărului pieselor ce urmează a fi executate .


Caracterul producţiei
Piese
Grele , buc/an Mijlocii , buc/an Uşoare , buc/an
Producţia individuală Până la 5 Până la 10 Până la 100
Producţia de serie mică 5 ..... 100 10 ..... 200 100 ..... 500
Producţia de serie mijlocie 100 ..... 300 200 ..... 500 500 ..... 1000
Producţia de serie mare 300 ..... 1000 500 ..... 5000 5000 ..... 50000
Producţia de masa Peste 1000 Peste 5000 Peste 50000

1.2.3 Desenul de execuţie a semifabricatului .

În momentul trecerii la proiectarea tehnologiei de prelucrare mecanică , inginerul tehnolog trebuie sa dispună deja de o serie de date privind semifabricatul folosit si de obicei chiar de desenul semifabricatului . În cazul semifabricatelor obţinute prin lovire , de regula , se renunţă la existenţa unui desen al semifabricatului , pentru elaborarea tehnologiei de prelucrare mecanica prin aşchiere .

Desenele de execuţie pentru semifabricatele obţinute prin turnare şi prin matriţare sau forjare la cald se elaborează , de obicei , de către tehnologi specialişti în prelucrări la cald , ajungând apoi la dispoziţia tehnologului în cărui atribuţii se află proiectarea procesului tehnologic de prelucrare mecanică prin aşchiere .

În raport cu natura şi cu desenul concret al semifabricatului , se stabileşte traseul tehnologic de prelucrare prin aşchiere , dispozitivele necesare , parametrii regimului de lucru etc . De reţinut este faptul ca la analiza desenului semifabricatului , tehnologul trebuie să acorde atenţie prelucrabilităţii materialului în aceasta faza , pentru a recomanda , eventual aplicarea unui tratament termic pentru ameliorarea prelucrabilităţii prin aşchiere .

1.2.4 Echipamentul tehnic disponibil.

Pentru proiectarea procesului tehnologic de prelucrare mecanica , este necesară să se cunoască nivelul de dotare şi posibilităţile de completare în viitor a bazei materiale a întreprinderii cu maşini-unelte , scule , dispozitive , verificatoare . În ceea ce priveşte existenţa sau inexistenţa unei anumite dotări cu echipament tehnic a unei întreprinderi , pot fi evidenţiate doua situaţii distincte :

a) În cazul unei întreprinderi existente , înainte de a se trece la elaborarea tehnologiei , inginerul tehnolog trebuie ...

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.