Procesul bugetar

Trimis la data: 2011-03-23
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 9
Autor: Olariu constantin
Dimensiune: 31kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Din punct de vedere al continutului, procesul bugetar cuprinde totalitatea actiunilor si masurilor realizate de autoritatile publice abilitate, in scopul materializarii obiectivelor de politica economico-financiara aplicate de puterea executiva. In mod implicit, derularea procesului bugetar presupune mobilizarea resurselor financiare publice in cadrul bugetului general consolidat si alocarea ulterioara a acestora, in scopul furnizarii de bunuri si servicii publice si in concordanta cu obiectivele programului de guvernare, asa cum acestea au fost elaborate de puterea executiva si aprobate de puterea legislativa.
Desi particularitatile procesului bugetar pot diferi de la o tara la alta, in functie de gradul de dezvoltare economica, precum si, in cadrul aceleasi tari, de la o etapa la alta, in functie de anumite situatii conjuncturale existente la un moment dat, procesul bugetar prezinta urmatoarele caracteristici tipice:

- proces decizional - caracteristica care rezida in contradictia dintre volumul existent al resurselor financiare publice (limitat si, de cele mai multe ori, insuficient) si cererea de bunuri si servicii publice (practic, nelimitata), care concura la satisfacerea nevoilor generale ale colectivitatii. Pornind de la aceasta pozitie antagonica a indicatorilor bugetari, caracterul decizional al procesului bugetar se reflecta, preponderent, in stabilirea destinatiilor privind alocarea resurselor bugetare, pornind de la inventarierea nevoilor de finantare si ierarhizarea ulterioara a acestora, in functie de gradul de prioritate pe care il reclama;

- proces preponderent politic - deoarece, prin continutul sau, procesul bugetar exprima, in ansamblu, optiunile majoritatii parlamentare pentru un anumit tip de politica (la nivel fiscal, financiar etc.), reprezentand, pe fond, un act specific deciziei politice a partidelor care detin majoritatea in Parlament;

- proces democratic - deoarece, pe parcursul etapelor procesului bugetar, se manifesta atributele statului de drept prin separatia puterilor in stat (respectiv, puterea executiva si cea legislativa) si prin impunerea opiniei majoritatii asupra minoritatii;

- proces cu continuitate ciclica - caracteristica care rezulta din faptul ca etapele procesului bugetar sunt stabilite in baza unor acte normative, structurate la randul lor in baza principiilor anuitatii si publicitatii bugetare, precizandu-se, din punct de vedere procedural, modalitatile si termenele concrete de derulare si de finalizare a fiecarei etape din procesul bugetar;

- proces cu impact public major - rezulta din faptul ca elaborarea, aprobarea si executia bugetului se reflecta in dimensionarea cererii si ofertei agregate si, pe cale de consecinta, asupra indicatorilor la nivel macroeconomic (nivelul produsului intern brut, indicele preturilor, rata somajului, soldul bugetar etc.), fara a pierde insa din vedere si influentele la nivel microeconomic. Din aceasta perspectiva, structurarea bugetului imbraca forma unei componente definitorii in predictibilitatea procesului de stabilizare macroeconomica.

Operationalizarea in practica a etapelor procesului bugetar are in vedere utilizarea in mod eficient a alocatiilor bugetare, fapt asigurat prin autonomia subsistemelor institutionale ale puterilor statului democratic. Modul de organizare si functionare a institutiilor statului, care concura la realizarea procesului bugetar, conduce la evitarea conflictului de interese dintre puterile statului si la prevenirea unui eventual abuz de putere. In mod efectiv, etapele procesului bugetar se refera la:

1. elaborarea proiectului de buget - se realizeaza de catre Guvern prin intermediul subsistemului institutiilor publice aflate in structura si subordinea acestuia (in speta, in calitatea lor de ordonatori de credite bugetare). In vederea armonizarii alocarii si utilizarii eficiente a resurselor bugetare, elaborarea proiectului de buget are in vedere structurarea unor criterii concrete de performanta, conform particularitatilor sectoriale existente pe fiecare palier guvernamental, pentru evaluarea eficientei, eficacitatii si economicitatii programelor care implica finantarea bugetara.

Eficienta se cuantifica ca raport intre efectele obtenabile (rezultatele obtinute) si efortul financiar (consumul de resurse bugetare) pe care il implica realizarea acestor rezultate, cu mentiunea ca, in acest model de analiza, efectele vor fi cuantificate sub diferitele lor forme de manifestare, inclusiv la nivelul efectelor conexe din anumite domenii (social, cultural etc.). in mod evident, eficienta va fi cu atat mai ridicata cu cat raportul in cauza este accentuat supraunitar.

Eficacitatea se cuantifica ca raport intre rezultatele efectiv inregistrate si cele scontate a se realiza, fie numai din perspectiva efectelor, fie numai a rezultatelor. Economicitatea se materializeaza in analiza fenomenului de diminuare a nivelului resurselor efectiv consumate pentru realizarea unui anumit nivel al rezultatelor prognozate.

Intregul mecanism de elaborare, coordonare, finalizare si prezentare a proiectului de buget revine Ministerului Economiei si Finantelor si se deruleaza in baza unui calendar riguros din punct de vedere procedural si al termenelor ce trebuie alocate fiecarei etape a elaborarii proiectului de buget. De mentionat este faptul ca, urmare a finalizarii fluxurilor informationale si deciziilor bugetare dintre Ministerul Economiei si Finantelor si ordonatorii principali de credite, acestia din urma vor depune proiectele de buget si anexele la acestea pana la data de 01 august a fiecarui an, pentru anul urmator.

In urma examinarii si analizei lor corelative si agregate, Ministerul Economiei si Finantelor intocmeste si depune la Guvern proiectul legii bugetare si al bugetului, pana la data de 30 septembrie a fiecarui an, pentru anul urmator. Proiectul legii bugetare si al bugetului va fi insotit de un raport privind situatia indicatorilor macroeconomici pentru anul bugetar de referinta, precum si proiectia acesteia pe urmatorii trei ani.

La randul sau, Guvernul va analiza acest proiect intocmit de Ministerul Economiei si Finantelor si, dupa insusirea acestuia, il va supune spre aprobare Parlamentului, pana cel mai tarziu la data de 15 octombrie a fiecarui an, pentru anul urmator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.