Procesul civil, mijloc de realizare a justitiei in pricinile civile

Trimis la data: 2014-11-25 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 43 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Horia_L Dimensiune: 65kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In literatura juridica s-a aratat ca in statul de drept justitia poate fi privita sub doua aspecte: ca sistem al organelor judecatoresti si activitate desfasurata de aceste organe.
Actele normative de Drept material recunosc persoanelor fizice si juridice drepturi civile (se au in vedere nu numai drepturile recunoscute prin legislatia civila, dar si cele care intra in continutul raporturilor de dreptul muncii, familiei, de Drept comercial etc.) in scopul satisfacerii intereselor materiale si de alta natura in acord cu interesul public, potrivit legii si regulilor de convietuire sociala

In mod obisnuit asemenea drepturi sunt valorificate de titularii lor potrivit legii si sunt respectate de celelalte persoane care au obligatia de a nu face nimic care sa stanjeneasca exercitarea lor normala. In situatia in care drepturile nu sunt respectate sau sunt contestate, legea a organizat modul de aparare si valorificare a acestora pentru a fi solutionate conflictele ce apar, de institutii juridice specializate si nu de catre cei aflati in cauza, prin intermediul unui proces civil.

Procesul civil este activitatea desfasurata de: instanta, parti, organul de executare si alte organe sau persoane care participa la infaptuirea justitiei in pricinile civile, precum si raporturile dintre acesti participanti, in vederea realizarii sau stabilirii drepturilor ori intereselor civile deduse judecatii si executarii silite a hotararii judecatoresti sau a altor titluri executorii conform procedurii stabilite de lege.

In cadrul infaptuirii justitiei, procesul civil este deci activitatea pe care o desfasoara organele de stat competente, cu participarea partilor interesate, in vederea rezolvarii conflictelor ce se ivesc in circuitul civil.
Procesul civil serveste ca forma speciala a constrangerii de stat pentru valorificarea in concret a dreptului subiectiv incalcat si prin aceasta, la restabilirea ordinii de drept tulburate.

Definirea dreptului procesual civilPornind de la definitia data dreptului in ansamblul sau, putem defini dreptul procesual civil ca fiind un sistem de norme juridice care reglemeteaza modul in care este organizata si se desfasoara activitatea de judecata a pricinilor privitoare la drepturi si interese civile, legitime, precum si modul in care sunt duse la indeplinire (sunt executate) hotararile judecatoresti sau alte titluri executorii.
Dreptul procesual civil reglementeaza in amanunt prin normele sale fiecare dintre fazele si etapele pe care le poate parcurge un proces civil.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.