Procesul decizional

Trimis la data: 2009-07-09 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1743
Autor: Oany Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Definirea si intelegerea conceptului de decizie in general implica luarea in considerare a doua idei fundamentale- prin decizie se intelege conceptualizarea unei optiuni, fie sub forma unei imagini mentale, fie a unui model explici

Sistemul decizional este in stransa legatura cu cel informational. Cel informational este subordonat realizarii unor obiective. Astfel acest sistem este necesar sa prezinte la timp informatiile necesare, pe baza carora conducerea sa poata lua decizii adecvate.

Informatiile trebuie sa fie eficiente, simple si exacte, aducand elemente noi pentru conducere, oportune si cu posibilitati de integrare.

Datele oferite de sistemul informational vor fi mai numeroase pentru problemele complexe, esentiale si mai putin numeroase pentru cele secundare, evidentiind principalii factori asupra Carora managementul poate acciona, respectandu-se principiul punerii in evidente a abaterilor.

Managerul foloseste analiza informatiilor privind schimbarile intervenite si definirea problemelor de rezolvat. Atat in vederea adoptarii deciziei, cat si pentru executarea ei, a modificarilor conditiilor ca rezultate ale aplicarii acesteia, a problemelor noi care apar sunt necesare informatii proaspete, prelucrarea si valorificarea lor mai eficienta.

Decidentul, factorul de decizie individual sau un organ participativ, constituie elemental de baza, care prin vointa sa declanseaza actiunea si prevede reactiile celor implicati in acest proces. Prin decizia adoptata se pune in miscare personalul unitatii, obligandu-l sa actioneze intr-o anumita modalitate, pentru ca la termenul stabilit sa ajunga la rezultatele propuse.

Rolul deciziei in procesul managerial a determinat, pe de o parte, o amplificare a preocuparilor pentru activitatea decizionala. Functinarea unui sistem in consens cu importante optimului economic si social se afla in corelatie directa cu calitatile deciziei.

Pe de alta parte, cu ajutorul ei se stabilesc obiectivele si modalitatile de realizare a acestora. Prin intermediul ei se stabileste local fiecarei verigi organizationale. Cu ajutorul deciziei se coordoneaza in spatiu si timp resursele si se asegura ritmicitatea in realizarea celor propuse, se adapteaza la perfectionarile si corecturile necesare pentru desfasurarea eficienta a activitatii.

Solutia constient aleasa dintre mai multe posibile, in scopul de a ajunge la rezultatul asteptat, presupune adaptarea ei pe baza de ample informatii, pentru a inlatura riscul si starea de incertitudine a decidentului.

Problemele decizionale se infatiseaza fie ca probleme simple (bine structurate, slab structurate, nestructurate), fie ca probleme complexe (structurate, slab structurate, nestructurate).

Problemele simple bine structurate sunt caracterizate astfel: usor identificabile si definibile, foarte des intalnite in activitatea practica, de regula prezinta aspecte de rutina, grad ridicat de optimizare a solutiilor.

Probeleme complexe si nestructurate prezinta particularitatile: sunt greu identificabile si definibile, deci neclare, inedite; cu un numar mare de variabile, prin urmare posibilitatile de optimizare a solutiei sunt nule; cu orizont lung de timp.

De orice natura ar fi problemele, ele pot fi rezolvate cu ajutorul unor programe de rezolvare a problemelor generale, avand in cuprins secvente ca: stabilirea scopurilor, identificarea diferentelor existente intre situatia concreta si scopurile fixate, stabilirea metodelor, tehnicilor si procedeelor ce pot fi utilizate pentru reducerea diferentelor constatate.

Folosind asemenea programe, fiecare problema poate fi descompusa in parti mai simple, a caror rezolvare succesiva poate conduce la atingerea scopurilor generale. Un asemenea mod de solutionare este apropiat luarii deciziilor neprogramate, a celor complexe si nestructurate, reducandu-le la o serie de decizii nestructurate.
Sistemul decizional este in stransa legatura cu cel informational.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.