Procesul decizional

Trimis la data: 2015-04-24 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Octavian_S Dimensiune: 22kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
) Decizia este definita ca actul rational de alegere a unei linii de actiune prin care se urmareste realizarea obiectivelor tinandu-se cont de resursele disponibile. A decide inseamna a alege dintr-o multime de variante posibile de actiune, tinand cont de anumite criterii, pe acea care este considerata cea mai avantajoasa pentru atingerea unor obiective. Decizia este punctul central al activitatii de management, intrucat ea se regaseste in toate functiile acestuia.
Sistemul decizional - ansamblul elementelor interdependente care determina elaborarea si fundamentarea deciziilor (sau ansamblul deciziilor adoptate si aplicate, structurate conform sistemului de obiective si configuratiei ierarhiei manageriale).

a) Decizii programate - cind exista deja un anumit contur de actiune prin procedee, norme, politici reglementate si stabilite preventiv. Cind apare o problema similara decizia se adopta in baza experientei anterioare.
b) Decizii neprogramate - sint decizii referitor la problemele de domenii importante ce nu se incadreaza in anumite scheme. Aceste decizii nu sunt limitate de careva politici, norme ori reguli. Exista numai principii generale de orientare.. De obicei sunt adoptate in cazul unor probleme neprevazute. Se bazeaza pe creativitatea, initiativa si rationamentul decidentului
6.Dupa scopul urmarit.

a) Decizii de selectare a oportunitatilor - decizii adoptate de managerul ce doreste sa gaseasca cai de primi si majora profitul la firma. Mai sunt numite si decizii de cercetare.
b) Decizii de solutionare - decizii adoptate ca raspuns la aparitia unor anumite probleme concrete . Numarul mare al acestor decizii indica ca firma are lacune in planificare si nu sunt prevazute toate consecintele. Este nevoie de perfectionat procesul de adoptare a deciziilor ce vizeaza activitati pe perioade indelungate. Ex. o avarie. Sunt legate strins de deciziile de criza.

c) Decizii organizationale- sunt adoptate de manager in limitele formale ale puterii si autoritatii formale, au spiritul de impersonalitate. De obicei acestea sunt decizii programate si adoptarea lor poate fi transmisa subalternilor.
d) Decizii personale - adoptate de manager ca persoana particulara si vizeaza satisfacerea intereselor de ordin personal.
Sunt careva metode de a imbunatati procesul de adoptare a deciziilor in grup si a depasi unele din neajunsurile acestea.

1.In grup este o persoana(avocat al diavolului)care are dubii privitor la parerile si propunerile celorlalti. Sarcina lui este de a trezi la membri grupului alte abordari a problemei, refuzul unui compromis prematur. Ei impun managerii si lucratorii sa cerceteze si sa explice riscurile legate de fiecare alternativa.
2. Metoda apararii multiplicative. In grup sunt cativa avocati care apara diferite variante. Opiniile minoritatii sau a nepopulare trebuie sa fie aparate de colaboratorii cu influenta maxima.
3. Metoda asaltului de idei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.