Procesul decizional ai intreprinderii in telecomunicatii

Trimis la data: 2010-02-11 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 28 Nota: / 10 Downloads: 22
Autor: Lesik Dimensiune: 35kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Procesul decizional ai intreprinderii in telecomunicatii
În prezent, comunicarea în întreprindere este tot atât de vitala cum informatia este cunoscuta ca materie prima pentru decizie si ea se utilizeaza la diferite nivele, dupa cum urmeaza: în primul rând între oameni, apoi între servicii si compartimente, precum si între întreprindere si mediul înconjurator. Sistemul decizional este foarte strâns legat de sistemul informational. Functionarea adecvata a firmei si realizarea obiectivelor cuprinse în previziunile sale nu sunt posibile doar printr-o buna organizare structurala a firmei. De aceea procesul managerial este înteles ca un proces de folosire a informatiilor. Legatura dintre sistemul decizional si cel informational se poate prezenta astfel:

Referat despre Procesul decizional ai intreprinderii in telecomunicatii
- în primul rând, la intrare, sistemul informational furnizeaza sistemului decizional datele de care acesta are nevoie si pe care le prelucreaza dându-le forma adecvata pentru a putea fi folosite în cadrul procesului decizional;
- în al doilea rând, datele, odata prelucrate si luata decizia, aceasta este preluata de catre sistemul informational si dirijata spre compartimentele unde ea trebuie sa ajunga pentru a putea fi pusa în practica;
- în al treilea rând, sistemul decizional necesita chiar în interiorul sau un circuit intermediar de informatii în conditiile în care firma este condusa prin intermediul managementului participativ. Pentru o buna sistematizare lucrarea incepe prin prezentarea conceptelor de baza privind decizia, decidentii si procesul decisional (capitolul 1).

In capitolele doi si trei se prezinta analiza ramurii de telecomunicatii la nivel mondial si national a economiei. Aici sunt prezentati indicatorii si componentele in ramura de telecomunicatii. Au fost expuse date de cercetare a telefoniei fixe cit si mobile la nivel european si national.

Capitolul 1. Concepte de baza a procesului decizional
1.1. Decizia si decidentul
Decizia – actul de alegere a unei linii de acţiune prin care se urmăreşte realizarea obiectivelor ţinîndu-se cont de resursele disponibile. A decide înseamnă a alege dintr-o mulţime de variante posibile de acţiune ţinînd cont de anumite criterii, pe acea decizie care este considerată cea mai avantajoasă atingere a unor obiective.
Decizia este punctul central al activităţii de management întrucît ea se regăseşte în toate funcţiile acestea.

Scopul principal al deciziei de management e optimizarea în dinamică a corelaţiei dintre posibilităţi reale ale organizaţiei şi cererea de produse şi servicii.
Deciziile:
- trebuie să fie rezultatul unui proces de gândire
- precedat de o informare
- şi analiză temeinică a tuturor datelor problemei, a elementelor de influenţă
- având în vedere condiţiile concrete în care îşi desfăşoară activitatea fiecare întreprindere în parte

Sistemul decizional - ansamblul elementelor interdependente care determină elaborarea şi fundamentarea deciziilor sau ansmblul deciziilor adaptate şi aplicate structurate conform activităţii sistemului de obiective şi configuraţiei ierarhice manageriale.

Pentru alegerea celei mai bune decizii trebuie să existe următoarele elemente:
1. un obiectiv economic sau un scop bine determinat care să se poată cuantifica;
2. un volum mare de informaţii care sa reflecte cât mai bine fenomenele şi procesele economice, care au loc în realitate cu influenţe asupra adoptării deciziei;
3. un aparat de investigare şi de prelucrare a datelor bine puse la punct, pentru a permite realizarea unui proces raţional de alegere.

Elementele procesului decizional
- decidentul este persoana sau mulţimea de indivizi care urmează să aleagă varianta cea mai avantajoasă din mulţimea posibilă.
- obiectivul sau obiectivele sunt consecinţele propuse care vor fi realizate. Mulţimea consecinţelor reflectă ansamblul rezultatelor potenţiale ce sar obţine potrivit fiecărui criteriu şi fiecărei stări a condiţiilor prin aplicarea variantelor decizionale (urmărite prin adoptarea deciziei).
- mulţimea alternativelor – mulţimea variantelor decizionale (este formată din toate variantele posibile de acţiune în vederea realizării obiectivelor propuse).
- mediul ambiant – sunt situaţii care fac ca fiecărei alternative să-i corespundă o anumită consecinţă.
- consecinţele variantelor sau alternativelor se întâlnesc la intersecţia criteriilor cu variantele, care au unităţi de măsură specifice.
- utilitatea fiecărei consecinţe a diferitor variante reprezintă folosul aşteptat de decident în urma faptului că o anumită consecinţă se realizează.

ETAPELE PROCESULUI DECIZIONAL:
1. Identificarea şi definirea problemei: recunoaşterea situaţiei care impune luarea deciziei şi determinarea obiectivelor urmărite prin aceasta;

2. Precizarea corespunzătoare a obiectivului, prin stabilirea corelaţiei între obiectivele de ansamblu ale întreprinderii şi problema dată, astfel ca obiectivul stabilit trebuie să fie real, mobilizator şi stimulator.

3. Stabilirea criteriilor - adunarea principalelor informaţii şi stabilirea criteriilor de evaluare a fiecărei variante posibile, motiv pentru care în adaptarea deciziei se cere folosirea modalităţilor participative de luare a deciziei.

4. Stabilirea variantelor decizionale posibile: evaluarea alternativelor identificate, evidenţierea limitelor, avantajelor şi dezavantajelor fiecărei alternative (variante).

5. Alegerea variantei (alternativei) optime, respectiv a deciziei.

6. Aplicarea variantei (alternativei) optime: necesita luarea în prealabil a unui ansamblu de masuri sistematizate sub forma unui „plan de acţiune”.

7. Evaluarea rezultatelor obţinute: măsura în care obiectivele fixate au fost îndeplinite şi se stabilesc cauzele care au generat eventualele abateri.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.